churn
baratte, beurre battu
zangola
Butterfass
mantequera
Smörkärnare, stötkärnare (fr. baratte, beurre battu = slå smör) är ett gammal redskap som man förr använde för att kärna smör. Den består av ett högt och smalt träkärl, med en stav som har en hålad platta eller ett träkors längst ner. Kärlet fylls med avskummad grädde varefter staven körs upp och ned tills fettkulorna klibbar samman. Därutöver bildas kärnmjölk (läs mer > Kärnmjölk). Smörkornen avskiljs, saltas och bearbetas mekaniskt (ältas) tills fin konsistens. Stötkärnan infördes några århundraden före år 1000. Dessförinnan skakades grädden till smör. Från 1700-talet ersattes stötkärnan av den handdrivna vevkärnan, vars axel var försedd med perforerade "vingar". Numera används rostfria, roterande kärnor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-09.