Fernand Point 1897-1955
(La Pyramide, Den första *** Guide Michelinkrogen år 1933)
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Fernand Point (1897-1955) var fransk restauratör som av många betraktas som skaparen av la nouvelle cuisine (se > Gastronomi). Han startade restaurangen La Pyramide 1925 i Vienne söder om Lyon, som 1933 var den första restaurangen som fick 3 stjärnor av Guide Michelin. Ugnen var koleldad, matsedeln skrevs ut för hand utifrån tillgången på råvaror och vinkällaren var också bland de främsta med 40.000 flaskor. En av hans stamkunder var Aga Khan III som alltid åt kopiösa mängder mat. Fernand Point skrev kokboken "Ma Gastronomie" som enligt mästerkocken Roger Vergé är den mest betydelsefulla kokboken som skrivits.
Point lärde upp en hel generation franska mästerkockar som förde hans idéer vidare, bland andra Paul Bocuse, Jean and Pierre Troisgros, Alain Chapel, Francois Bise, Louis Outhier, Michel Guérard och Roger Vergé.
Under andra världskriget hjälpte Point flyktingar som flydde från den tyska invasionen. När tyska officerare började besöka La Pyramide, slutade han servera middag. När de beställde bord för att äta lunch, stängde han restaurangen helt och hållet för en tid.
Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03