Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
garnera
(1. garnera, dekorera 2. garnityr, tillbehör 3. tryffera 4. flankera, bordera, bordyr)
1. to garnish, decorate 2. garnish 3. to truffle 4. to flank, put aside, apart
1. garnir, décorer 2. garniture 3. truffer 4. bordure, mettre à part
1. guarnire, decorare 2. guarnizione 3. tartufire 4. fianco, mettere da parte
1. garnieren, dekorieren 2. Garnierung 3. trüffieren 4. bordyren, bordüren, bei seite legen
1. guarnecer, decorar 2. guarnición, adorno 3. trufado 4. borde, dejar aparte
Grupper inom
Begrepp > Bereda:
-
Garnera (fr. garnir) = dekorera, utsmycka en maträtt till exempel med något bladgrönt eller ett bakverk med fruktbitar. Att spritsa en tårta är också en form av garnering (läs mer > Spritsverktyg). Garnera gör man för att utsmycka rätten, eller för att ge en extra liten smakupplevelse.
- Garnityr (fr. garniture) = det man garnerar med. I andra länder även avseende tillbehör till mat. Läs mer om tillbehör > Maträtter.
- Tryffera (fr. truffer) = garnera eller fylla något med hackad tryffel.
- Flankera (fr. bordure = bordyr, bård, bordera) = lägga något vid sidan av en rätt, oftast på bägge sidor eller runtom huvudvaran, till exempel pommes duchesse på en plankstek (se > Plankstek).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02