Crystal Jello

Fotograf/bild: dogsora

Om gelépudding

(gelépudding, saftgelé)

Engelsk översättning jelly pudding, crystal pudding, jello, Jell-O

Fransk översättning pudding de gelée

Italiensk översättning budino di gelatina

Tysk översättning Geleepudding

Spansk översättning pudin de gelatina

Gelépudding (saftgelé) är en klassisk dessert främst för barn. Även använt som garnityr av bakverk. Tillreds av saftsås med lite extra gelatin tillsatt (läs mer > Om saftsås). Populärt i början och mitten av 1900-talet när industri­producerad gelatin blev allmänt förekommande. Numera tämligen okänt.

Varianter: Det finns tre typer av gelépudding. Klassisk hemlagad på saftsås (se ovan), på färgat vatten (se nedan Färdig Jello) och på mjölk/grädde och annat. Den sistnämna då mer lik en mousse eller vaniljpudding (läs mer > Om pudding).


FÄRDIG JELLO


I sin enklaste form, benämnd crystal jello, är gelépudding färgat vatten med gelatin och socker. Det är då en glasartad stelnad massa (bild ovan). Även felaktigt kallat jelly (eng. gelé), vilket är en annan produkt om än snarlik (läs mer > Om gelé). Numera (dessbättre) en bortglömd efterrätt, utom i USA och Storbritannien. Dess kulinariska värde är tvivelaktigt, för att inte säga noll. Näringsvärdet lika med socker med vatten och stabiliseringsmedel. Fascinationen består i dess utseende och konsistens. Kockskolans mästrande uppfattning är att barn inte skall serveras billig skräpmat som detta eller lågköttskorv som "Dennis" (läs mer > Korvkvalité) bara för att de är barn.

Historia: 1881 registrerades varumärket Jell-O av Le Roy i Chicago, USA, numera ägt av Kraft Heinz Company. Den blev speciellt populär på 1930-talet fram till 1950-talet, då torrpulvret spreds över världen som en farsot. Den eller liknade produkter kan förekomma fortfarande i svensk butik, dock sällsynt.

Näringsinnehåll Jelly cristal: Socker, biffgelatin, surhetsreglerande medel (E330, E331), färgämne (E163), glukossirap, naturidentisk jordgubbsarom eller annan smak.

Š Kunskapskokboken reviderad 2020-04
Läs mer

Om bärsås, saftsås

Om pudding

Om gelé

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj