rotissera, steka på spett
(rotissera, rotissering = gilla på roterande spett 1. grill med roterande spett 2. roterande spett)
spit roasting = grilling on rotating skewers 1. rotisserie = grill with rotating skewers 2. rotating skewers
rôti à la broche = griller sur des brochettes rotatives 1. rôtissoire 2. tournebroche
arrosto spiedo = grigliare spiedini ruotati 1. girarrosto = congegno ruotare spiedo 3. spiedo girrarosto
spießbraten, rotisserien = auf roterierende Spieß grillen 1. Grill zum rotisserien 2. rotierender spieß
asado escupida, asado al palo 1. asador = aparato o mecanismo para asar 2. giratorio para barbacoa
Grupper inom
Begrepp > Steka:
Steka på spett (fr. rôti à la broche) gör man för att få mer runtomvärme. Tillagas över öppen eld, på grill eller i ugn. Antingen hela djur eller styckdelar av fågel, lamm, gris och nöt på stora spett, eller små bitar av kött och grönsaker travade på små spett (äs mer > Grillspett, trästickor). Läs mer > Asado, helgrillat kött).
Rotissering (rôtissoire = grill med roterande spett): Större köttdelar steks med fördel på spett som kan snurras manuellt eller elektriskt. Moderna ugnar brukar vara utrustade med sådant tillbehör. Kyckling rotisseras ofta i butikernas delikatessavdelningar och säljs färdiggrillad. Engelskans "spit roast" har också en sexuell innebörd, vilket vi inte skall fördjupa oss i här (är du nyfiken, sök på nätet).
SÅ ROTISSERAR MAN
- Köttet måste vara avtorkat före tillagning.
- Spettet bör inte stickas genom köttet och det finns anordningar för att klämma fast köttet med (för fisk halstringsgaller).
- Roteringen skall ske långsamt, cirka 4 varv per minut är idealiskt.
- Köttet öses under stekningen med det egna fettet som samlas upp i droppränna eller ugnspanna, eventuellt utdrygat med smör. Ösningen görs för att köttet skall få en ljus och krispig stekyta, i annat fall blir ytan bränd och torr.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01