á la Hamburg, hamburger

Fotograf/bild: Aussie Travel

á la Hamburg, hamburger

Hamburg är en av Tysklands största städer, beläget i Nordtyskland. Det är oss inte bekant om staden är särskilt kända för olika maträtter "ā la Hamburg", däremot är de historiskt kända för sin köttberedning. Tyskt kött- och charkunnande var förr förebilden för svensk köttindustri. "Hamburg" blev i Sverige ett begrepp för rimmat/saltat kött som rökts.

  • Hamburgare är allom bekant som formad och stekt nötfärs. Det är dock inte vare sig rimmat eller rökt. Ursprunget är en hackad biff benämnd Hamburger Steak tillagad av tyska emigranter från Hamburg som kom till USA i slutet av 1800-talet. Först senare tillkom brödet samt tillbehören, varefter rätten namngavs Hamburger Sandwich. Läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar.
  • Hamburgerkött är en svensk beteckning, vars motsvarighet inte finns i andra länder (?). I Sverige = saltat och rökt hästkött. Bakgrunden var att det var svårt att sälja hästkött, så industrin döpte det till "hamburgerkött" för att förvilla dess ursprung. Läs mer > Nötkött bearbetat.
  • Hamburgerbringa är rimmad rökt oxbringa. Läs mer > Oxbringa.
  • Hamburgerrygg = gammalt namn för kassler. Läs mer > Kassler.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05

Läs mer

Om köttbullar, köttfärsbiffar

Nötkött bearbetat

Oxbringa

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj