mixture, hodge podge, hotch potch, medley
mélange, potpourri, hochepot
miscela
Mischung
mezcla, salpicon
Grupper inom
Begrepp > Bereda:
En blandning är något som blandats, som regel en sammanblandning av flera olika ingredienser (läs mer > blanda, röra, mixa). Eller som Akademien beskriver det "något som utgörs av beståndsdelar av olika art". Här några klassiska mischmaschbegrepp.
- Potpourri (sv. potpurri, fr. pot = gryta, pourri = eländig, tafflig) = blandning, lite av varje. Används mest om hopfogat musikstycke av flera kända melodier. I Frankrike ibland om restmat (som anses eländigt?).
- Salmagundi (fr.) = rätt av strimlade, hackade eller malda kalla ingredienser serverade på ett stort fat och upplagda vackert i färgmönster. Läs mer > Om salmagundi, salmis.
- Hochepot (fr. från hottison = skaka. England = Hodge-podge, hotchpotch) = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans och i England företrädesvis med lammkött. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.
- Medley (eng.) = en blandning av olika saker. I matsammanhang vanligtvis stekta grönsaker.
- Salpicon (spa. från salpicar = salta) är hackade och blandade ingredienser. Kan vara nästan vad som helst, men oftast av kött och grönsaker i fyllig sås. Serveras som maträtt, tillbehör eller fyllning i pajer, kroketter, kanapéer, vol-au-vent och liknande. I Mexico är det oftast en salladsblandning med kött och i Colombia en kall söt fruktdryck.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02