Grupper inom
Måltidsbegrepp:
Kuvertdukning (fr. couvert = kuvert) avser dukning till finare middagar, men reglerna är tillämpliga även för enklare måltider till exempel att kniven placeras till höger om tallriken. Men ju finare gäster och vid betydelsefullare tillställning desto finare dukning, till exempel vid bröllop. Då behövs också serveringspersonal. Om man nu inte har allt som behövs så gör man så gott man kan av det man har. Gamla etikettsregler och könsroller lever fortfarande kvar vid finare middagar och högtidliga tillfällen. Eller kalla det traditioner om man så vill. Även om man idag sällan följer de gamla reglerna så kan det vara bra att känna till om till exempel Kungen kommer på middag. Här redovisas hur man dukar ett bord vid högtidliga tillfällen. Läs mer > bordsskick, bordsetikett.
För det första, för att få ett vackert bord har man ett "glänsande vitt och väl manglat duktyg, blanka glas och blank kristall, samt nyputsat och blankt silver. Utan detta blir intet bord tilltalande. På bordet under duken lägges en vit bordsfilt för att dämpa allt ljud vid serveringen". Vad gäller dekorering av bordet "bör där värdinnans individuella smak göra sig gällande", men utsmyckningen skall inte vara besvärande för gästerna och helst inte skymma den man sitter mittemot. För att det inte skall kännas alltför trångt brukar man beräkna 60 centimeter i utrymme för varje gäst.
Kuvert = allt en gäst behöver under måltiden av tallrikar, bestick (knivar, gafflar, skedar) och glas, samt servett. Egentligen inklusive bordsduk (fr. couvert, couvrir = täcka, "det som täcker, bordet". Pluralis couverts = bestick).
- Tallrikar: Framför varje gäst ställs en kuverttallrik ("dekorationstallrik"), som fungerar som underlägg för mattallrikarna. Gärna med en liten broderad duk som mellanlägg vilket dämpar ljud vid serveringen. Denna tallrik får stå kvar så länge som man växlar varma tallrikar och brukar tas bord innan (kall) efterrätt serveras. Om det serveras en tvårätters meny kan huvudrättstallriken ställas på kuverttallriken och på denna förrättstallriken, men för varm mat bör mattallriken förvärmas vilket också gäller för sopptallriken och ställs då fram innan servering. På kuverttallriken kan brutna (vikta eller formade) servetten läggas. Alternativt till höger om kuvertet. Serveras bröd eller sallad till maten läggs detta på en assiett (liten tallrik) till vänster om kuverttallriken. Läs mer > Om porslin.
- Bestick: Bredvid kuverttallrikarna ordnas bordssilvret, det vill säga matbesticken. Knivar till höger med eggen mot tallriken och gafflar till vänster i den ordning rätterna serveras. Till förrätt brukar något mindre bestick användas som alltså skall ligga ytterst. Serveras fisk används fiskbestick och till eventuell soppa en sked till höger om tallriken. Det finns också speciella bestick till skaldjursrätter. En eventuell såssked läggs snett upp till höger. Serveras fler rätter än för- och huvudrätt läggs tillhörande bestick fram på bordet eller på tallriken i samband med servering. Efterrättsbestick placeras ovanför tallriken, gaffel närmast med handtaget åt vänster. sked eller kniv ovanför med handtaget åt höger. Läs mer > Om bestick.
- Glas placeras lite till höger (underlättar servering) ovanför tallriken i rak linje och i den ordning som olika drycker serveras sett från höger till vänster. Längst ut till höger ett mindre "seltersglas" (till bordsvatten eller öl), sedan glaset till förrätten (vitvinsglas, eller sherryglas om soppa, snapsglas bör serveras från bricka till den som så önskar), i mitten huvudrättsglaset (vanligen rödvinsglas) och längst till vänster dessertglas (t.ex. portvinsglas) för dryck till efterrätt. Ibland dricks samma dryck till flera rätter, till exempel champagne, varvid man fortsätter med samma glas till nästa rätt. Öl- och snapsglas brukar tas bort efter förrätten om vin serveras till huvudrätten. Övriga glas får stå kvar på bordet till måltidens slut. Läs mer > Om glas. PS: Vid vin- eller ölprovning står glasen i drickordning från vänster till höger.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10