Matbröd för nybörjare }

Matbröd för nybörjare }

Nybörjare bör lämpligtvis inte ge sig i kast med att baka surdegsbröd, bröd med fördeg eller rågbröd, utan börja med det enkla och lära sig brödbakningens väsen och hemligheter. En nybörjare bör också följa receptanvisningarna noga, för brödbak är inte som matlagning som kan tillredas lite hur som. Bakning är vetenskap, kemi och fysik, vilket redovisas i avsnitt > Om brödbakning matbröd. Detta avsnitt är dock inget för nybörjare utan lämpligt fördjupningsavsnitt vid senare tillfälle. Se nybörjarrecept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Varför baka eget bröd? För det fösta för att nybakat bröd är så gott. För det andra spar man pengar. Ett hembakat bröd kostar vanligen 20-30 kr/kg. Billigt skivat köpebröd kostar 25-50 kr/kg och finare bröd vanligen 50-85 kr/kg. För den som äter en limpa per vecka innebär det en besparing på 250-2500 kr per år beroende på brödkvalitet.

Utrustning: Egentligen behövs inga redskap alls utöver en ugn, som helst bör kunna nå 250°C. Man kan blanda och jäsa på en diskbänk. En stor bunke är bra att blanda i och två brödformar att baka i (se > Brödformar). Vi rekommenderar också en degskrapa som underlättar vid knådning och delning av deg (läs mer > Degskrapa).


NYBÖRJARBRÖD


Nöbörjarbröd: Vi rekommenderar att börja baka fem olika slags bröd. Baka dessa några gånger vardera för att få en allmän känsla för brödbakning.
  1. Vitt formbröd: Läs > Så bakas vetemjölsbröd med jäst. Lås också > Så knådas, rivs deg. Se recept > Formbröd - grundrecept och recept > Vitt formbröd med mjölk och smör (bild ovan t.h. nere).
  2. Filmjölksbröd: Läs > Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd. Se recept > Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept (bild ovan t.h. överst).
  3. Scones (hastbröd): Läs > Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd. Se recept > Klassiska scones - grundrecept.
  4. Tunnbröd (flatbröd): Läs > Så bakas tunnbröd. Se recept > Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept.
  5. Fröknöcke (finknäcke): Läs > Om fint knäckebröd. Se recept > Fröknäcke - grundrecept.
  6. Tilltuggsbröd: Läs > Om brödstickor. Se recept > Oststänger av smördeg.


FORTSÄTTNINGSBRÖD

Läs mer

Så bakas vetemjölsbröd med jäst }

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj