Om confit

Om confit

(konfitera, confitera)

Latin: confectum

Engelsk översättning = preservation with fat or sugar

Fransk översättning confire, confit, confite, confit de canard, confit de fruits

Italiensk översättning = conservazione con grassi o zucchero

Tysk översättning = preservaciķn con grasa o azúcar

Spansk översättning = konservierung mit Fett oder Zucker

Confit/-e (sv. konfitera/confitera) är ett franskt begrepp som kan vara förvirrande. Det kommer från ordet confire, som innebär att något tillagas i avsikt att konservera (läs mer > Om konservering). Confire från latinets confectum = "något förfärdigat". Dess svenska motsvarigheten "konfitera" är sällsynt förekommande numera och finns inte i Akademins ordlista. Man kan på internet hitta till exempel "Konfitera svamp", "Confiterad tomat", "Konfiterad grågås", "Oxfilé med confiterad potatis".

Confit brukar i fransk kokkonst avse ettdera av följande.

  1. Kanderad eller glaserad vara till exempel "fruits confits" (glaserad frukt). Läs mer > kandera.
  2. Inkokt, syltad vara i sockerlag eller fett, till exempel marmelad (fr. confiture). Läs mer > Fruktkonserver.
  3. Vara kokt i sitt eget fett, till exempel Cinfit de Canard (konserverade ankbitar i fett). Sägs bara "confit" brukar just inkokt anka eller gås avses. Se nedan.


CONFIT DE CANARD, d´OIE

Anka (fr. canard) respektive gås (fr. oie) styckad i delar och kokas i matfett (fågelns eget fett) på svag värme (75-100°C), i en så där 10-12 timmar. Det är ett av de äldsta sätten att bevara kött. Hållbarheten är mycket lång. Allt slags kött kan konfiteras. I Frankrike konfiterade man förr främst gås, som på grund av sin storlek var svår att steka. Numera är det främst anka, som man kan hitta konserverad i butik. Sådan fågel kan ätas kall, men brukar upphettas (Se recept > Confit de Canard). En variant av confit är "rillettes", vilket är kött som kokas i olja tills det nästan faller sönder av sig självt modell "pulled pork" (läs mer > Om rillettes).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Om konservering, konservera

Fruktkonserver }

Om rillettes

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj