New Year´s Eve dinner at the Savoy 1907, roastbeef at The Simpson´s and River Restaurant

Savoy Hotel, London

(River Restaurant, Savoy Grill, Simpson´s in the Strand, The Grand Cigar Divan)

Savoy Hotel är ett anrikt hotell i London sedan 1889. Det var Londons första lyxhotell och det första med elektriskt ljus. I hotellet finns tre restauranger, River restaurant, Savoy Grill och Simpson´s. Strax efter öppnandet gick César Ritz in som hotelldirektör. Med honom följde den framstående kocken Auguste Escoffier (läs mer > Aguste Escoffier). Här har all världens beslutsfattare och kändisar bott och dinerat bl.a. Sir Winston Churchill, Oscar Wilde, Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Rex Harrison, Doris Day och Marilyn Monroe för att nämna några.


RIVER RESTAURANT

River Restaurant är sedan start berömd för sina kreativa kockar. Escoffier skapade många kända rätter på Savoy. År 1893 skapade han pęche Melba och 1897 Melba toast för att hedra den australiska sångerskan Nellie Melba. Andra Escoffierskapelser är Bombe Nero (flammande is), Fraises ā la Sarah Bernhardt (jordgubbssorbet med ananas och Curaįao), Baisers de Vierge (maräng med vaniljkräm), Supremes de Volailles Jeannette (kycklingbröst med gåslever) och Omelette Arnold Bennett med rökt kolja.

Restaurangchef 2013: James Pare.

Adress: The Savoy in The Strand, London.

Tel. +44 (0)20 7420 2111. Dinnerreservations essential.


THE SAVOY GRILL

Savoy Grill är en klassisk restaurang i Art Deco-stil. The Grill var ursprungligen en plats "where people go to eat a modest luncheon or to dine on the way to the theatre without spending too much time or too much money". Efter modernisering av inredning och menyn under ledning av Gordon Ramsey, fick restaurangen sin första Michelinstjärna 2004. Den nya menyn är såväl modern som klassisk. Till de klassiska hör "steak and kidney pudding with poached oysters" och "Arnold Bennett Omelette".

Krögare 2003: Gordon Ramsey.

Adress: The Savoy in The Strand, London.

Tel. +44 (0)20/7592-1600. Reservations essential. Jacket required.


SIMPSON´S IN THE STRAND

The Simpson´s är än mer anrik än The Strand. Restaurangen har serverat klassiska brittiska rätter sedan 1828 till prominenta gäster som Vincent Van Gogh, Charles Dickens, Sherlock Holmes, George Bernard Shaw, Benjamin Disraeli och William Gladstone. Ursprungligen var det en schackklubb och kaffehus - The Grand Cigar Divan - känd som "home of chess". Här vistades Howard Staunton den första engelska världsmästaren i schack. För att undvika att avbryta schackpartierna kom man på idén att skära upp "Scottish beef on the bone" direkt från vagnar som rullades fram till borden, vilket är en klassiker än idag. För övrigt serverar man bara brittisk klassisk mat. När Du anländer till restaurangen anstränger sig hovmästaren att hälsa dig välkommen med ditt namn innan du sagt något, som om du vore en stamgäst (genom att fusktitta i bordsbeställningen), vilket imponerar på medföljande gäster. Före 1984 var endast herrar välkomna, damerna ombads använda matsalen våningen ovanför inrett i pastellfärger. 2005 sålde Savoy Group Simpson´s till Fairmont Hotels.

Restaurangchef 2007: Jeremy Hopkins. Köksmästare: Paul Muddiman.

Adress: Simpson´s-in-the-Strand, 100 Strand London
Tel. +44 (0)20 7836 9112


Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Läs mer

Aguste Escoffier 1846-1935

Hemsida Savoy Hotel

Hemsida Savoy Grill

Hemsida Simpson´s

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj