Det goda franska köket
(Omdöme: 5 av 5 för intresserade av fransk klassisk matlagning)
Mastering the Art of French Cooking
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Det goda franska köket
- Kategori: Baskokbok för det franska köket
- Författare: Det goda franska köket är den första kokboken som den legendariska amerikanskan Julia Child skrev tillsammans med de franska vännera Simone Beck och Louisette Bertholle (läs mer > Child, Julia).
- Förlag: Det första förlaget tackade nej för att det var för mycket av ett uppslagsverk, i stället publicerades boken som först 1961 av Alfred A. Knopf. Boken blev omedelbart en bästsäljare i USA. Svensk upplaga: Wahlström & Widstrand 1980 och 1997.
- Pris 2013: På engelska kan boken köpas i nytryck. Inbunden under 500 Kr, häftad i två delar cirka 150+150 Kr. Svensk upplaga får man leta efter i handeln med begagnade böcker, pris cirka 100 Kr.
- Innehåll (runt 720 sidor i bokformat):
- Inledning
- Soppor
- Såser
- Ägg
- Lunch och mellanrätter
- Fisk
- Tamfågel
- Kött
- Grönsaker
- Kalla rätter
- Efterrätter och tårtor
- Sammanfattning: En imponerande beskrivning av fransk "haute cuisine" med runt 500 recept, varubeskrivningar och matlagningstips. Det är inte mycket man saknar, men även solen har sina fläckar. Den viltintresserade har inget att hämta i denna bok och beskrivning av t.ex. vinsåser saknas. I det hela en fantastik bok som även dagens gastronom bör ha i bokhyllan.
- Recension av Kunskapskokboken: En utmärkt lärorik och välskriven bok passande för den matintresserade som passerat nivå "Vår Kokbok" och vill lära sig klassisk fransk kokkont. Den omarbetade svenska upplagan från 1997 rekommenderas för att den anpassats med svenska kommentarer. När dagen recept känns osäkra och torftigt beskrivna kan det vara bra att ta fram "childen".
- Betyg: 5 av 5 för den som vill förkovra sig i fransk klassisk matlagning.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04