Engelsk översättning mixture, hodge podge, hotch potch, medley

Fransk översättning mélange, potpourri, hochepot

Italiensk översättning miscela

Tysk översättning Mischung

Spansk översättning mezcla, salpicon

En blandning är något som blandats, som regel en samman­blandning av flera olika ingredienser (läs mer > blanda, röra, mixa). Eller som Akademien beskriver det "något som ut­görs av bestånds­delar av o­lika art". Här några klassiska mischmaschbegrepp.

  • Potpourri (sv. potpurri, fr. pot = gryta, pourri = eländig, tafflig) = blandning, lite av varje. Används mest om hop­fogat musik­stycke av flera kända melodier. I Frankrike ibland om restmat (som anses eländigt?).
  • Salmagundi (fr.) = rätt av strimlade, hackade eller malda kalla ingredienser serverade på ett stort fat och upplagda vackert i färgmönster. Läs mer > Om salmagundi, salmis.
  • Hochepot (fr. från hottison = skaka. England = Hodge-podge, hotchpotch) = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans och i England företrädesvis med lammkött. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.
  • Medley (eng.) = en blandning av olika saker. I matsammanhang vanligtvis stekta grönsaker.
  • Salpicon (spa. från salpicar = salta) är hackade och blandade ingredienser. Kan vara nästan vad som helst, men oftast av kött och grönsaker i fyllig sås. Serveras som maträtt, tillbehör eller fyllning i pajer, kroketter, kanapéer, vol-au-vent och liknande. I Mexico är det oftast en salladsblandning med kött och i Colombia en kall söt fruktdryck.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

blanda, röra, mixa

Om salmagundi, salmis

Film: Hochepot de Luc

Film: Le Hochepot, un pot au feu de la Renaissance

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj