Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om gulasch
(Om gulaschragu, gulaschsoppa, gulyás, csipetke)
goulash
goulache
gulasch
Gulasch
gulasch
Recepten varierar kraftigt även i rättens hemland där varje hem har sin specialitet. Gulasch kan tillagas av lammkött, oxkött eller fläsk/korv, i den klassiska varianten har man oftast med alla tre. Paprikapulver, lök och kummin är obligatoriska ingredienser, men svartpeppar, lagerblad, timjan, oregano, persilja, med mera kan ingå. Rotfrukter och grönsaker likaså. I Ungern serveras gulasch gärna med csipetke (spätzle), en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan (läs mer > Om degklumpar som mat). Gulasch skall inte förväxlas med en annan ungersk rätt, "pörkölt", även om rätterna liknar varandra. Se recept > Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09