
Rosenböna, löparbönor
(löparbönor, rosenböna)
Latin: Phaseolus coccineus

runner bean, scarlet runner bean, multiflora bean, elephant beans, (butter bean)

Haricot de Espagne, haricot écarlate, haricot-fleur

fagiolo di Spagna

Feuerbohne, Wollbohne, Käferbohne

ayocote, ayecote, judía escarlata, poroto pallar
Rosenböna är en sortvariant av arten löparböna. Odlas både som grönsak och som prydnadsväxt för sina vackra blommors skull. Lär vara en favorit bland kolibrier. Den är som de flesta bönor en klättrande flerårig växt som kan bli över 3 meter hög. Det finns olika sortvarianter, de flesta med röda blommor, ibland vita. Baljorna är långa och knivformade, som regel gröna. Fröna ("ärtorna") är mångfärgade, svarta, lila, röda, vita, bruna, beigea och spräckliga. Den odlas inte i stor skala för att den måste handplockas. Däremot populär i köksträdgårdar särskilt i England som föda snarare än för blommornas skull. Populär också i Spanien särskilt i Segovien och i Grekland särskilt i regionerna Kato, Nevrokopi, Florina och Kastoria. Se film, klicka på "Project Diaries" under bilden ovan.
Hälsa: Bönor är nyttig mat, men kan ge upphov till gasbildning och innehåller lektin (giftet fytohemagglutinin) som kan ge illamående, kräkningar och diarré av råa eller felaktigt tillagade bönor. Läs mer > On bönor.
SÅ ANVÄNDS ROSENBÖNOR
Fröna används omogna (färska) eller torkade. Baljan är ätbar på unga bönor. Även rötterna äts av infödda i Centralamerika. Som regel kokta, helst i en halvtimme eller mer för att avlägsna gifterna. Torkade bönor blötläggs i minst tre timmar och kokas sedan i nytt vatten.
Hälsa: Bönor är nyttig mat, men kan ge upphov till gasbildning och innehåller lektin (giftet fytohemagglutinin) som kan ge illamående, kräkningar och diarré av råa eller felaktigt tillagade bönor. Läs mer > On bönor.
SÅ ANVÄNDS ROSENBÖNOR
Fröna används omogna (färska) eller torkade. Baljan är ätbar på unga bönor. Även rötterna äts av infödda i Centralamerika. Som regel kokta, helst i en halvtimme eller mer för att avlägsna gifterna. Torkade bönor blötläggs i minst tre timmar och kokas sedan i nytt vatten.
Så tillagas torkade bönor:
- Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
- Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
- Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.
Läs mer
Bönsläktet Om bönor Limabönor