
Om kringlor
Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Kringlor är av tre slag - brödkringlor modell tilltuggsbröd, vetebrödskringlor och kakkringlor (småkakor).
- Brödkringlor är torra tilltuggsbröd. Klassiskt sådant i tyskspråkiga länder benämns Brezel, i andra länder vanligen kallat pretzel. Klassisk i Sverige är Södertäljekringlan. Läs mer > Om brödkringlor, pretzel.
- Vetebrödskringlor är söt vetebrödsdeg format till kringlor (se recept > Kanelkringlor; > Sockerkringlor). Läs mer > Om vetebullar.
- Kakkringlor är söta småkakor, till exempel Karl XII:s kringlor och äggkringlor (se dito recept). Läs mer > Om småkakor.
Historia: Det var vanligt att på medeltiden bedja med korslagda armar och händerna på axlarna. Det sägs att bakverket skapades av en italiensk munk på 600-talet som symbol för elever under bönestunden och att eleverna fick kringlor som belöning. Kringlan döptes till "pretiolas" (= liten belöning). Det finns också flera sägner i Tyskland, där Brezel varit känd sedan år 1111, som påstår att olika bagare uppfunnit kringlan. Att den inspirerats av bedjande munkar är dock högst sannolikt. Ordet Brezel härlett från latinets "bracchium" = arm. I Europa var kringlan symbol för tur, långt liv och framgång. Kringlan är sedan 1500-talet en symbol för bagerier och bagaryrket. Läs mer > Finbrödshistoria.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Om brödkringlor, pretzel Om vetebullar Om småkakor Finbrödshistoria