
Timbal

timbale

timbale

timballo

Timbale

timbal
SÅ TILLAGAS TIMBAL
En blandning av mat placeras i formen som sedan ugnslagas stående i vattenbad. Avsikten är att maten kokas samtidigt som det bildas en smakrik skorpa på ytan. Rätten serveras i sin form eller vänds uppochner, som ensamrätt, som rätt med tillbehör, eller som tillbehör till rätt. Även som dessert.
Innehållet brukar vara en blindbakad (förgräddad) pajdeg med fyllning av olika slag, där toppen ofta är försedd med remsor av pajdeg. Kan också vara rätt utan pajdeg. Ingredienserna kan vara av det mesta - kött, fågel, fisk, färs, skaldjur eller pasta och sås. En minipaj om man så vill. Det kan vara en enklare eller finare rätt. Ingredienserna kan vara skiktade i olika lager, till exempel med pasta som mellanlägg, som i receptet Timbale à la Milanese. Timballo i Italien är också en pastarätt (läs mer > Om pasta). Förutom maträtter tillreds också desserter av frukt, kräm eller glass i timbaler, inbakad i deg eller utan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer
Ugnsfast porslin Om pasta