
Om clotted cream
(clotted cream = nerkokad grädde till smörliknande konsistens)

clotted cream, Cornish cream, Devon cream = boiled cream to a butter-like consistency

clotted cream = crème bouillie à une consistance de beurre

clotted cream = panna bollita fino a ottenere una consistenza simile al burro

clotted cream = gekochte Sahne zu einer butterartigen Konsistenz

clotted cream = crema hervida hasta obtener una consistencia similar a la mantequilla
SÅ TILLAGAS CLOTTED CREAM
Traditionellt tillagades clotted cream av opastöriserad mjölk från Jerseykor. Mjölken sjudes i 12-24 timmar i grunda pannor för att sedan sakta svalna i ytterligare 12-24 timmar. The clots (klumparna) som stiger till ytan skummas av. Den bästa clotted cream sägs ha en bra, fast skorpa på toppen av mjuk, tjock grädde.
SÅ ANVÄNDS CLOTTED CREAM
Clotted cream serveras med scones och bär och är klassisk till Cream Tea (scones med sylt och clotted cream, läs mer > Engelsk kokkonst). I Cornwall lägger man först sylt på sconsen sedan clotted cream, i Devon gör man tvärtom. "Cornish clotted cream" har namnskyddats av EU.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Vispgrädde Engelsk kokkonst }