
Om inbakning
(1. inbakad i deg 2. inbakningsdeg)

double crust

1. en croûte 2. pâte ā foncer

in crosta

im Teig

con masa
Inbakad kallas mat som inneslutits av något, som regel av bröddeg men kan även vara mat omsluten av till exempel salt (läs mer > saltbakning, saltinbakning). Klassiskt är till exempel inbakad oxfilé. Ibland används "inbakad" lite felaktigt i betydelsen smaksatt eller garnerad med, till exempel recept > Apelsininbakad lax. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Brödinbakning används främst av kött i olika former som stekar, köttfärs och pastejer, men också av annat som ost och grönsaker. Piroger är en variant av inbakning, även om detta sällan nämns (läs mer > Om piroger). Likaså vårrullar och asiatiska dumplings (läs mer > Om vårrullar, asiatiska dumplings). Formellt även ravioli och tortellini (läs mer > Fylld pasta), liksom pizza calzone och vesuvio (läs mer > Om pizza).
Inbakningsdeg (fr. pâte ā foncer = "deg att klä in") är deg som används till inbakning, vilket kan vara en paj-, filo-, vårrulle-, smör- eller briochedeg. Vanligen avses dock pajdeg, söt eller osötad.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07
Läs mer
saltbakning, saltinbakning Om pajer Om piroger Om vårrullar, asiatiska dumplings Fylld pasta Om pizza