
Om blanquette
(blanquette = tärnat (ljust) kött kokt i ljus sås)

blanquette = diced cooked (white) meat in white sauce

en blanquette = viande (blanche) cuite en sauce blanche, blanquette de veau, blanquette de poulet etc.

blanquette = carne cotta (bianca) a dadini a besciamella

blanquette = gewürfeltes gekochtes (weißes) Fleisch in weißer Soße

blanqueta = carne cocida (blanca) cortada en cubitos en salsa blanca
Blanquette de Veau ā l´Ancienne tillagat på kalvkött är klassiskt (ancienne = gammaldags). Kött skuret i 5-centimeters tärningar blancheras (kokas hastigt) i ett par minuter. Det skall inte brynas, men förekommer i olika recept. Efter att sedan ha kokas tills mjukt, tillreds en vit sås av spadet med crčme fraiche. Glaserad smålök och stekta champinjoner tillsätts. Se dito recept och film via länk nedan. Jämför > Om frikassé.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Om frikassé Om ljusa såser, veloutesåserExterna länkar
Film: Blanquette de veau ā l´ancienne