Så tillagas sik

Så tillagas sik

Sik används och tillagas på samma sätt som lax. Av sikens rom bereds kaviar (läs mer > Forellrom).

Andras recept: Recept med specifikt sik är det ont om, mest handlar det om allmänna recept med fisk där sik är ett alternativ. Specifika recept med sik avser främst rökt sik i sallader och liknande.


SÅ TILLAGAS SIK

Sik tillagas på samma sätt som annan laxfisk. Läs mer > Så tillagas lax.

Ansa: Hel fisk fjällas och magen rensas ut. Skölj fisken och torka av. Steka/grilla/ugnslaga: Gör gärna några tvärsnitt i skinnet på fiskens tjockaste del för jämnare genomstekning. Filead fisk: Behåll gärna skinnet på filead fisk och snitta enligt ovan (läs mer > Rensa och filea fisk).

Tillagning: Sik kan ätas gravad, kokt varm eller kall, stekt eller rökt. Hel eller filead.
  • Gravad sik är en klassiker. Den gravas på samma sätt som lax med salt, socker och dill (läs mer > Så gravas fisk). Man kan också snabbgrava/marinera fisken. Se recept > Snabbgravad sik.
  • Kokt/inkokt (inkokt = kall): Fisken läggs i förkokt smakrik lag. en normalstor sik 4 centimeter tjock sjudes 6-10 minuter (läs mer >  Tillagningstider fisk). Inkokt sik svalnas i sitt spad (se recept > Annes inkokta sommarlax. Aladåb se > Klassisk laxaladåb).
  • Stekt filé: Filé med skinnet kvar passar bra att pannstekas i smör eller att halstras i torr het grillpanna. Skinnet är fett och gott. Gnid in filéerna med (ättika och) salt, låt ligga en stund. Stek skinnsidan först. Stektid 2-3 minuter på skinnsidan och 1-2 minut på andra sidan. Ös gärna ovansidan med stekfett några gånger. Filéer utan skinn är också god panerad och gyllenbrunt stekt i rikligt med smör (läs mer > Så panerar man). En variant är att tillsätta grädde i pannan efter att fisken brynts och sedan kokas färdig på spisen eller i ugn (10-15 minuter).
  • Helstekt sik: Fisken fjällas, fenorna klipps bort och magen rensas ut. Fisken sköljs, gnides in med salt och får ligga en stund. Den penslas med uppvispat ägg, vänds i ströbröd och läggs i väl smord långpanna. Små flockar av smör läggs på. Pannan sätts in i god ugnsvärme (200-225°C) i en halvtimme för en 1,5 kilos fisk. Då fisken börjar få färg, tillsätts vätska (vatten, vin) i små portioner. Fisken överöses ofta med sin sås. Fisken läggs upp på serveringsfat och silad sås hälls över. Såsen kan också avredas.
  • Halstra/grilla: En nyfångad halstrad sik över en öppen eld är en friluftsdelikatess.
  • Ugnslaga: Olja in filéerna, salta och peppra. Lägg på plåt med skinnsidan upp. För lättstekt tillaga i 100°C 10-15 minuter, i 150°C i 7-12 minuter och 175°C cirka 10 minuter. För genomstekt öka tiden med 3-5 minuter (=torrare). Lättstekt i 100-150 grader rekommenderas. Man kan hastigt försteka skinnytan om man så vill. När fisken är klar skall det vara lätt att dra av skinnet.
  • Rökt sik: Varmrökt sik är en klassiker som ensamrätt eller i sallader. Helst nyrökt. Man kan själv lättröka fisken i grillen (läs mer > Så röks fisk).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Laxrom, forellrom Så tillagas lax Rensa och filea fisk Så gravas fisk Tillagningstider fisk Så panerar man Så röks fisk

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem