
Tabasco peppar
Tabascopeppar är
en variant av chiliarten Flerårig spanskpeppar (se dito). Det är en liten vit-röd chili, ett par centimeter lång. Chilifrukten säljs inte i svenska butiker, men däremot sås av densamma. Tabasco är en delstat i södra Mexico, tillika ett registrerat varumärke för chilipepparsås (läs mer > Om chilisåser). Det finns olika varianter av tabascosåsen med varierande hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
Tabasco® (registrerat varumärke) är en mycket het chilipepparsås, uppkallad efter den mexikanska delstaten Tabasco. Mr Edmond Mc Ilhenny uppfann kryddan 1868 på Avery Island i Louisiana, USA. Krossade pepparfrukter fermenteras (jäses) på ekkärl i tre år och blandas sedan med salt, ättika, socker med flera kryddor. Hemligt recept förstås. Det finns olika sorters Tabasco.
- Tabascopeppar (färsk frukt): Tydlig, skarp hetta 30.000 - 50.000 scoville.
- Tabasco Pepper Sauce (original): 2500 - 5000 scoville.
- Tabasco Habanero: > 7000 scoville.
- Tabasco Sriracha med sweet chili: 1000 - 3000 scoville.
- Tabasco Chipotle med rökt chili: 1500 - 2500 scoville.
- Tabasco Cayenne Garlic med vitlök: 1200 - 2400 scoville.
- Tabasco Green Jalapeno: 600 - 1200 scoville.
- Tabasco Buffalo Style: 300 - 900 scoville.
- Tabasco Sweet & Spicy: 100 - 300 scoville.
Det finns liknande fabrikat från Mexico, Kina och andra länder.
SÅ ANVÄNDS TABASCO
Tabasco används färsk eller som sås för smaksättning av mat och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Flerårig spanskpeppar Om chilisåser Chilifrukters hetta och smak Om chilifrukterExterna länkar
Film: How to Grow Tobasco Peppers Film: How Tabasco Sauce Is Made Film: Matgeek 11 SORTERS TABASCO Film: How to Make Hot Sauce