
Produktion, konsumtion kassava
(kassavablad)
Produktionen av kassavarot var nästan 300 miljoner ton i världen år 2017 (exklusive självhushållning). Kassava är näst potatis den mest producerade rotfrukten i världen och på 9:e plats bland alla producerade vegetabilier (läs mer > Om rotsaker, rotfrukter). Närmare 2/3-delar produceras i Afrika, 29% i Asien och 10% i Mellan- och Sydamerika. Läs mer > Kassava.
Kassavablad: Även bladen används som grönsak av vilka man vanligen kokar en soppa. Produktionen var 2,4 miljoner ton i världen 2017. Endast Colombia och Kongo redovisar produktion av blad, men bladen konsumeras även i andra länder där kassava finns.
Utvecklingen 1961-2017 (se bild ovan): Produktionen av kassava i världen har fyrdubblats sedan 1961 (+310%), betydligt snabbare än befolkningsökningen (+144%). Produktionen har ökat från 23 kilo till 39 kilo per person och år. Största ökning har skett i Afrika (+465%) där också den mesta kassavan produceras (61%).
VÄRLDENS PRODUCENTER KASSAVA
Nigeria är största producentland med 20% av världsmarknaden, följt av Kongo och Thailand med vardera 11%. Stora producentländer är också Indonesien, Brasilien och Ghana.
Kassavarot år 2017 | Milj ton | Andel | 2017/1961 | Kassavablad år 2017 | Milj ton | Andel |
Nordamerika | 0 | 0% | 0% | Sydamerika | 2,3 | 97% |
Mellanamerika | 2 | 1% | Colombia 100% | 2,3 | 97% | |
varav Kuba 38% | 0,7 | 0,2% | Afrika totalt | 0,1 | 3% | |
och Haiti 27% | 0,5 | 0,2% | varav Kongo 100% | 0,1 | 3% | |
Nicaragua 11% | 0,2 | 0,1% | Övriga värden | 0,0 | 0% | |
Dominikanska R. 10% | 0,2 | 0,1% | Totalt 2017 | 2,4 | 100% | |
Sydamerika | 26 | 9% | 25% | Totalt 2008 | 2,3 | 0,2% |
varav Brasilien 72% | 19 | 6% | Källa: FAOSTAT | |||
och Paraguay 12% | 3 | 1% | ||||
Colombia 8% | 2 | 1% | ||||
Peru 5% | 1 | 0% | ||||
Asien | 86 | 29% | 376% | |||
varav Thailand 36% | 31 | 11% | ||||
och Indonesien 22% | 19 | 7% | ||||
Kambodja 12% | 11 | 4% | ||||
Viet Nam 12% | 10 | 4% | ||||
Kina 6% | 5 | 2% | ||||
Indien 5% | 4 | 1% | ||||
Laos 3% | 2 | 1% | ||||
Europa | 0 | 0% | 0% | |||
Afrika totalt | 178 | 61% | 465% | |||
varav Nigeria 33% | 59 | 20% | ||||
och Kongo Dem. 18% | 32 | 11% | ||||
Ghana 10% | 18 | 6% | ||||
Angola 7% | 12 | 4% | ||||
Kamerun 3% | 6 | 2% | ||||
Elfenbenskusten 3% | 5 | 2% | ||||
Tanzania 3% | 5 | 2% | ||||
Malawi 3% | 5 | 2% | ||||
Sierra Lione 3% | 5 | 2% | ||||
Benin 2% | 4 | 1% | ||||
Oceanien | 0,2 | 0% | 62% | |||
Totalt 2017 | 292 | 100% | 310% | |||
Totalt 2008 | 230 | 27% | ||||
Totalt 1661 | 71 | 310% |
||||
Källa: FAOSTAT |
Import-export: Någon internationell handel av färsk kassavarot förekommer inte på grund av att knölarna försämras snabbt. Kassavan konsumeras med andra ord där den producerats.
KONSUMTION AV KASSAVAROT
Beräkning: Eftersom export och import av kassavarot är minimal mellan länder, blir landets förbrukning detsamma som produktion. Kassavan har hårt skal/bark som inte äts, cirka 20% av vikten, vilket dras av från produktion för att få konsumtion.
- Konsumtion i världen av kassava = 31 kilo per person år 2017 (1961 18 kilo).
- Konsumtion i världen exklusive Nordamerika och Europa = 36 kilo år 2017.
- Konsumtion i Afrika av kassava = 114 kilo per person år 2017.
- Konsumtion i Sydamerika av kassava 50 kilo per person år 2017.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02
Läs mer
Kassava Produktion, konsumtion potatis Produktion, konsumtion sötpotatis Om rotsaker, rotfrukter