Produktion, konsumtion kassava
(kassavablad)
Produktionen av kassavarot var nästan 300 miljoner ton i världen år 2017 (exklusive självhushållning). Kassava är näst potatis den mest producerade rotfrukten i världen och på 9:e plats bland alla producerade vegetabilier (läs mer > Om rotsaker, rotfrukter). Närmare 2/3-delar produceras i Afrika, 29% i Asien och 10% i Mellan- och Sydamerika. Läs mer > Kassava.
Kassavablad: Även bladen används som grönsak av vilka man vanligen kokar en soppa. Produktionen var 2,4 miljoner ton i världen 2017. Endast Colombia och Kongo redovisar produktion av blad, men bladen konsumeras även i andra länder där kassava finns.
Utvecklingen 1961-2017 (se bild ovan): Produktionen av kassava i världen har fyrdubblats sedan 1961 (+310%), betydligt snabbare än befolkningsökningen (+144%). Produktionen har ökat från 23 kilo till 39 kilo per person och år. Största ökning har skett i Afrika (+465%) där också den mesta kassavan produceras (61%).
VÄRLDENS PRODUCENTER KASSAVA
Nigeria är största producentland med 20% av världsmarknaden, följt av Kongo och Thailand med vardera 11%. Stora producentländer är också Indonesien, Brasilien och Ghana.
Kassavarot år 2017  | Milj ton  | Andel  | 2017/1961  | Kassavablad år 2017  | Milj ton  | Andel  | 
Nordamerika  | 0  | 0%  | 0%  | Sydamerika  | 2,3  | 97%  | 
Mellanamerika  | 2  | 1%  | Colombia 100%  | 2,3  | 97%  | |
varav Kuba 38%  | 0,7  | 0,2%  | Afrika totalt  | 0,1  | 3%  | |
och Haiti 27%  | 0,5  | 0,2%  | varav Kongo 100%  | 0,1  | 3%  | |
Nicaragua 11%  | 0,2  | 0,1%  | Övriga värden  | 0,0  | 0%  | |
Dominikanska R. 10%  | 0,2  | 0,1%  | Totalt 2017  | 2,4  | 100%  | |
Sydamerika  | 26  | 9%  | 25%  | Totalt 2008  | 2,3  | 0,2%  | 
varav Brasilien 72%  | 19  | 6%  | Källa: FAOSTAT  | |||
och Paraguay 12%  | 3  | 1%  | ||||
Colombia 8%  | 2  | 1%  | ||||
Peru 5%  | 1  | 0%  | ||||
Asien  | 86  | 29%  | 376%  | |||
varav Thailand 36%  | 31  | 11%  | ||||
och Indonesien 22%  | 19  | 7%  | ||||
Kambodja 12%  | 11  | 4%  | ||||
Viet Nam 12%  | 10  | 4%  | ||||
Kina 6%  | 5  | 2%  | ||||
Indien 5%  | 4  | 1%  | ||||
Laos 3%  | 2  | 1%  | ||||
Europa  | 0  | 0%  | 0%  | |||
Afrika totalt  | 178  | 61%  | 465%  | |||
varav Nigeria 33%  | 59  | 20%  | ||||
och Kongo Dem. 18%  | 32  | 11%  | ||||
Ghana 10%  | 18  | 6%  | ||||
Angola 7%  | 12  | 4%  | ||||
Kamerun 3%  | 6  | 2%  | ||||
Elfenbenskusten 3%  | 5  | 2%  | ||||
Tanzania 3%  | 5  | 2%  | ||||
Malawi 3%  | 5  | 2%  | ||||
Sierra Lione 3%  | 5  | 2%  | ||||
Benin 2%  | 4  | 1%  | ||||
Oceanien  | 0,2  | 0%  | 62%  | |||
Totalt 2017  | 292  | 100%  | 310%  | |||
Totalt 2008  | 230  | 27%  | ||||
Totalt 1661  | 71  | 310%  | 
  ||||
| Källa: FAOSTAT | 
Import-export: Någon internationell handel av färsk kassavarot förekommer inte på grund av att knölarna försämras snabbt. Kassavan konsumeras med andra ord där den producerats. 
KONSUMTION AV KASSAVAROT
Beräkning: Eftersom export och import av kassavarot är minimal mellan länder, blir landets förbrukning detsamma som produktion. Kassavan har hårt skal/bark som inte äts, cirka 20% av vikten, vilket dras av från produktion för att få konsumtion.
- Konsumtion i världen av kassava = 31 kilo per person år 2017 (1961 18 kilo).
 - Konsumtion i världen exklusive Nordamerika och Europa = 36 kilo år 2017.
 - Konsumtion i Afrika av kassava = 114 kilo per person år 2017.
 - Konsumtion i Sydamerika av kassava 50 kilo per person år 2017.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02
Läs mer
Kassava Produktion, konsumtion potatis Produktion, konsumtion sötpotatis Om rotsaker, rotfrukter