Tysk styckning nöt
(tysk styckning nöt)
German beef cuts
découpe du boeuf allemande
parti di manzo tedesco
Rindfleischzerlegung, Deutscher Rind einzelteile
cortes de vaca alemán
Tysk styckning varierar i landet med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning nöt). Läs mer, se film > Grovstyckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Framdelskött:
- Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
 - Hals, Stich = hals. Nacken, Kamm = nacken.
 - Fehlrippe, Kammstück, Grat = högrev, ibland även inklusive entrecoten. Hochrippenherz = högrevshjärta.
 - Rippe = revben.
 - Hochrippe, Hohe Rippe, Hohrycken, Hohe Roastbeef, Schorrippe = entrecote.
 - Brust (bröstkorg) = bringa. Brustspitze, Stichbrust = bringspets. Querrippe, Rippenfleisch, Spannrippe, Zwerchrippe = tunnbringa.
 - Bug, Schulter, Blatt = bog. Dickes Bug/-stück (tjocka bogen) = bogstek. Schulterfilet ("skuldrafilé"), Falsches Filet ("falsk filé) = bogrulle. Schaufelbug/-stück ("skyffel-"), Schulterspitz  = fjäderbladsbog. liten bogstek?, Mittelbug = bogplatta?
 - Vorderhesse, forderer wadschenkel = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.
 
Mittdelskött:
- Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff). Rinderrücken = biffstock.
 - (Flache) Roastbeef, Rostbraten, Lendebraten = ytterfilé, biff.
 - Filet = filé, innerfilé.
 - Hüfte (höft) = rostbiff.
 - Bauch (buk), Lappen, Düngung, Lempen = kållapp, magpartiet. Flanke, flanksteak = flankstek. Grosse und Kleine Bavette.
 - Saumfleisch (saum = rand, fåll)  = Bringfästen. Nierenzapfen = njurtapp.
 
Bakdelskött:
- Keyle = kyl (lår + lägg).
 - Hüftdeckel ("höfttäcke") = rumpstek (svansen på rostbiffen).
 - Schwanzrolle/-stück = rullen.
 - Oberschale ("övre skal") = ytterlår.
 - Unterschale ("undre skal") = innanlår.
 - Kugel = Fransyskan. Bürgermeisterstück/Hüferschwanzel = triangelbiten. Nierstück = njurstek (läs mer > Om njurstek).
 - Hinterhesse/hinterer Wadschenkel = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
 - Schwanz = svans.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
Styckning nöt, nötkött