Italiensk styckning nöt
(italiensk styckning nöt)
Italian beef cuts
découpe du boeuf italien
parti di manzo, taglio di manzo
Italienisch Rind einzelteile
cortes de vaca italiano
Framdelskött:
- Testa = huvud. Musereola = mule. Tipo = kind, ligua = tunga.
 - Collo = hals.
 - Reale = högrev. Sottospalla = högrevshjärta.
 - Costata = revben. Costato lesso = entrecote.
 - Petto (bröst) = bringa. Fiocco di petto/polpa di spalla = bringspets. Costine di pancia = tunnbringa.
 - Spalla (axel, skuldra) = bog, bogstek. Girelli di spalla = bogrulle. ? = liten bogstek. Copertina ("lock") di spalla  = fjäderbladsbog. Fesone di spalla = bogbladsplatta ?
 - Geretto/muscolo anteriore = framlägg.
 
Mittdelskött:
- Lombata = biffstock. Costine di lombata = kamben.
 - Bistecca, controfiletto (motsatta filén = ytterfilén) = biff.
 - Cosstata = klubbstek.
 - Bistecca alla Fiorentina = T-bensstek.
 - Filetto = filé, innerfilé.
 - Scamone = rostbiffen, eller + rumsteken + lilla fransyskan.
 - Pancia (magpartiet) = kållapp. Flanchetto = flankstek. Coperchio = triangelstek. I Italien liksom i Frankrike styckar man också ut från kållappen spuntatura di lombata (fr. bavette d´aloyau) och spuntatura di flanchetto (fr. bavette de flanchet).
 - Lombatello sottile = bringfästen. Lombatello = njurtapp. 
 
Bakdelskött:
- Coscia = kyl (lår och lägg).
 - Girello/magatello = rullen.
 - Sottoesa (esterna) = ytterlår. Taglio laterale di fesa e merlan = rund respektive platt muskeldel av ytterlåret.
 - Fesa (interna), controgirello = innanlår.
 - Noce = fransyskan. Copertina della noce = lilla fransyskan. Cuore della noce = stora fransyskan. Noce platta = triangeln. Ragno (spindel).
 - Geretto/muscolo postteriore = baklägg.
 - Coda = svans.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10