
Hydrogenering
(Hydrogenering hydrogenering = härdning för att få fastare fett, hydrering)

hydrogenation = curing to get firmer fat

hydrogénation = durcissement pour obtenir une graisse plus ferme

idrogenazione = cura per per quel grasso più sodo

Hydrierung = Aushärten um festeres Fett zu erhalten

hidrogenación = endurecimiento para obtener una grasa más firme
Hälsa: Processen innebär minskad andel av det nyttiga enkel- och fleromättade fettet. Den kan också ge upphov till bildande av transfetter som är ohälsosamt. I till exempel USA anges ofta på paket om fettet är "non-hydrogenated", för att sådant fett anses hälsosammare. I Sverige har mängden transfetter minskat väsentligt i livsmedel tack vare en intensiv påverkan från Livsmedelsverket på industrin (läs mer > Transfetter).
SÅ ANVÄNDS HYDROGENERAT FETT
Hydrogenerat fett användas främst vid framställning av margarin, för att förbättra dess egenskaper och hållbarhet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Om margarin } Transfetter-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin