
Om småfranska
(småfranska, fralla, källarfranska)

bread rolls

petits pains

pane piccolo, paninino, panini

Semmel, Brötchen

pan pequeño
Småfranska ("fralla") är små runda så kallade franskbröd (se dito).Småfranska bakas på finmalt vetemjöl, jäst, vatten och salt, ibland även med matfett och garneras ibland med ost, sesamfrön, eller med vallmon. Skorpan skall vara knaprig och insidan luftig. Se recept > Frallor, småfranska, kuvertbröd.
Källarfranska är franskbröd som fått jäsa över natt i svalt utrymme (förr i källaren) innan brödet bakas. Jäsning av deg under lång tid i svalt utrymme, ger extra fluffigt och smakrikt bröd. Metoden kallas "kalljäsning", ej att förväxla med "kallbakning" (läs mer > Bakbegrepp matbröd). Se recept > Källarfranska.
Semmel är tyskt småbröd (brötchen) liknade småfranska. Semmelknödeln är "knödel" (klimp) tillrett av dagsgammalt bröd (läs mer > Om degklumpar som mat).
SÅ ANVÄNDS SMÅFRANSKA
Nybakad källarfranska är ett lyxigt frukostbröd. Bör ätas timmarna efter att det bakats. Vid lagring blir skorpan seg och inkråmet torrt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Om vitt matbröd Bakbegrepp matbrödExterna länkar
Film: Källarfranska