Kvävebalans
(negativ kvävebalans, positiv kvävebalans, netto-proteinutnyttjandet NPU)
net protein utilization, NPU
Kvävebalans: Proteiner består kemiskt av långa sammanlänkande kedjor av aminosyror och finns i alla växt- och djurceller (läs mer > Proteiner). En aminosyra består bland annat av minst en aminogrupp (-NH2), det vill kväve (N) och vätgas (H2). I normala fall råder balans mellan intagen mängd kväve i form av protein och utsöndrad mängd i form av urin.
- Negativ kvävebalans uppstår om proteinmängden i kosten är för liten eller om det sker en ökad nedbrytning till följd av sjukdom. 
 - Positiv kvävebalans förekommer till exempel hos växande barn eller gravida kvinnor. 
 
Hälsa: Saknas blott en av de essentiella aminosyrorna i kosten uppkommer negativ kvävebalans. Det är därför viktigt att proteinerna i kosten har en optimal sammansättning, speciellt av de essentiella (oumbärliga) aminosyrorna. 
Näringsvärdet för ett protein anges som netto-proteinutnyttjandet (eng. net protein utilization, NPU), vilket är den andel kväve (%) av den intagna mängden som används för proteinsyntes. De flesta proteiner från djurriket innehåller samtliga essentiella aminosyror i ungefär de mängder som människan behöver och har därför högt NPU.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
ProteinerExterna länkar
Nationalencyklopedin NE- 
            
Vetenskap, biologi, kemi:
 - Amylas
 - Autolys
 - Betaglukan
 - Bindväv
 - Blodets beståndsdelar
 - Brosk
 - Denaturering
 - Domesticering
 - Emulsion
 - Enzymer
 - Estrar, glycerider
 - Eteriska oljor
 - Extensiv odling
 - Extraktion
 - Eutektikum
 - Fanerogamer
 - Fermentering, jäsning
 - Fjäder
 - Frys-/smältpunkt, kokpunkt
 - Glykosider
 - Grundämnen
 - Hemoglobin
 - Histamin
 - Homogenisering
 - Hybrid, mutation
 - Hydrogenering
 - Inkråm
 - Kallpressning, varmpressning
 - Koagulation
 - Kollagen
 - Kropssvävnad
 - Kvävebalans
 - Kärna
 - Lantras
 - Lecitin
 - Lipider
 - Mjölksyrabakterier
 - Myoglobin
 - Myosin
 - Näring
 - Organisk
 - Osmos
 - Oxidation
 - Polymorfi
 - Raffinera
 - Sotpunkt
 - Tannin