Myskanka
          
  
          
            (myskanka, barbarieand, mulanka)
          
  
          
  
    
          
            Latin: Cairina moschata domestica
          
    
    
          
            
            
              barbary duck, barbarie duck
            
           
    
    
          
            
            
              canard de barbarie
            
           
    
    
          
            
            
              anatra muta, muschiata
            
           
    
    
          
            
            
              Warzenente
            
           
    
    
          
            
            
              pato criollo, pato casero, pato mudo, pato de Berbería, pato almizclado
            
           
    
          
  
  
  
  
          
Myskanka (Cairina moschata domestica)
 är den tama formen av myskand (C. m. moschata) som är hemmahörande i Sydamerikas regnskogar och Centralamerikas kustområden (läs mer > Myskand). Där är arten känd som tamfågel sedan 1400-talet. Fågeln infördes till Europa på 1500-talet. Den domesticerade ankan avviker mycket från sina förfäder på grund av människans selektiva förädling och hybrider (korsningar) av arten och det finns många sortvarianter. Hybrider benämns "mulards" i Frankrike (läs mer > Franska ankor). Fjäderdräkten är mindre glänsande, hals och buk är vanligen vit och överkroppen svart eller brun, samtidigt som det också finns helvita, helsvarta, blåsvarta och blandfärgade. Näbb och det vårtaktiga ögonpartiet är oftast röd. Kycklingar är som regel gula. Tamvarianten väger mer och tack vare övervikten är ankan en sämre flygare än anden. Se film, klicka på "Patrik Orlando" under bilden ovan.
I Frankrike domineras ankuppfödningen av myskanka och dess korsning med tamankor. De föds upp antingen för köttets skull eller för framställning av anklever (läs mer > Anklever).
- Ursprung: Syd- och Centralamerika. Anfader: Myskand.
 - Kategori: Tung anka. Hanen väger vanligen 5-7 kilo (max 11 kg) och honan 2,5-3,5 kilo (max 5 kg).
 - Kött: Köttet är smakrikare, mörkare och mindre fett än hos vanlig anka.
 - Ägg: 70-tal vita, ibland gula ägg per år. 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05 
  
  
          
            
              Läs mer
            
          
    
        
            Ankor ¤
        
        
    
        
        
            Myskand
        
    
        
            Anklever rå
        
        
    
        
            Ankleverpastej
        
        
    
        
        
            Så tillagas anka
        
    
  
  
    
          
            
              Externa länkar
            
          
    
    
      
          
            Film: Myskanka