Pekinganka
(1. pekinganka (ras) 2. pekinganka, beijinganka (maträtt))
1. Peking duck, white Peking. Long Island Peking (breed) 2. Peking duck, Beijing duck (dish)
1. canard de Pékin (race) 2. canarde laqué (plat)
1. anatra di Pechino (razza) 2. anatra alla pechinese (piatto)
1. Flugente, Pekingente (Rasse) 2. Pekingente (Gericht)
1. pato de Pekín (raza) 2. pato Pekín (plato)
Pekinganka (ras) är en ankras från Kina, tillika namn på klassisk tillredning av fågeln. Ankan är en domesticering (gjorts till tamdjur) från arten gräsand (se dito). Det är "ankornas anka", då det är den mest spridda ankan i välden och den som är sinnebilden för begreppet anka, det vill säga förlagan till "Kalle Anka". Det är en vit storvuxen anka, med gul näbb och gula ben. Rasen kom till Europa och USA från Kina under senare delen av 1800-talet och har korsats med andra raser som blivit olika karaktärer i olika länder, varav tysk och amerikansk pekinganka är mest kända. Se film, klicka på "Natural Discover" under bilden ovan. Läs mer > Ankor.
- Ursprung: Kina. Ursprungligen uppfödd i det kejserliga hovet. Anfader: Gräsand.
- Kategori: Tung anka, levandevikt medel 3,5 kilo (hanar 4-5 kilo, honor 2,5-3 kilo). Slaktvikt 2-2,5 kilo (hanar 2.2-2,6 kilo, honor 2-2,3 kilo).
- Kött: Används främst för sitt smakrika kötts skull.
- Ägg: Ankan är ingen bra ruvare. Äggproduktion cirka 150 styck/år.
Pekinganka (maträtt): Ankan är främst uppskattad för köttets skull och är klassisk i det kinesiska mandarinköket. För att ankan skall bli så knaprig som möjligt blåses luft in under skinnet före stekningen. Maträtten tillagas klassiskt i en cylindrisk lerugn och serveras mycket ceremoniellt. Läs mer och se film > Ankor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05
Läs mer
Ankor ¤
Gräsand