Druvgurka

Druvgurka

(druvgurka, västeråsgurka = inläggningsgurka)

Engelsk översättning

Kirby cucumber = pickling cucumber

Fransk översättning

concombre épineux = décapage du concombre

Italiensk översättning

cetriolo decapante, sottaceti

Tysk översättning

Einlegegurke

Spansk översättning

pepinos encurtidos

Druvgurka (fr. concombre épineux = "taggig gurka") är den vanligaste sorten gurka som används till gurkinläggningar. Form och färg varierar, men den i Sverige vanliga sorten har stora handflikiga blad och gula blommor.

Frukten är småknottrig, 8-25 centimeter lång, grön eller gulvit i färgen. Gurkan kallas också "frilandsgurka" till skillnad från "drivhusgurka" (= slanggurka, läs mer > Gurkor). Även känd som Västeråsgurka. År 1714 ödelades Västerås av en stor brand, som gav plats för odling av gurkan. Gurkan blev mycket populär vilket bidrog till stadens återuppbyggnad. Sedan dess är Västerås "gurkstaden" i Sverige.


SÅ ANVÄNDS DRUVGURKA

Druvgukor används främst till inläggningar av salt- och ättiksgurka. Läs mer > Inlagd gurka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Slanggurka Gurkor Inlagd gurka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem