ricotta
(ricotta = italiensk färskost)
ricotta = Italian fresh cheese
ricotta = fromage frais italien
ricotta, ricotta salata moliterna, ricotta piemontese, ricotta romana = formaggio fresco
Ricotta = italienischer Frischkäse
ricotta = queso fresco italiano
- Osttyp: Färskost tillverkad av vassle och komjölk eller getmjölk.
 - Ursprung: Italien.
 - Tillverkning: Se > Om färskost.
 - Form: Slät massa.
 - Användning: Ricotta används som fyllning i tortellini, ravioli, lasagner och andra pastarätter, liksom i desserter och gärna tillsammans med frukt. Blandad med socker, kanel och ibland även riven choklad, serveras den som dessert i italienska hem.
 - Passande dryck: 
 - Ytskikt: Vit, slät.
 - Snittyta: Vit, slät.
 - Konsistens: Krämigt mjuk och lätt grynig. Ibland hård.
 - Smak: Frisk, mild, svagt sötaktig liknande Keso, dock något "ostigare".
 - Lagring: Vanligen inte, men förekommer.
 - Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10% (6-16%).
 - Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
 - Kommentar: 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Mascarpone Om färskostar