ricotta

ricotta

(ricotta = italiensk färskost)

Engelsk översättning

ricotta = Italian fresh cheese

Fransk översättning

ricotta = fromage frais italien

Italiensk översättning

ricotta, ricotta salata moliterna, ricotta piemontese, ricotta romana = formaggio fresco

Tysk översättning

Ricotta = italienischer Frischkäse

Spansk översättning

ricotta = queso fresco italiano

Ricotta tillverkas av vassle som är en restprodukt vid osttillverkning. Själva namnet betyder "omkokt" vilket syftar på att vasslen som osten tillverkas av upphettas en andra gång efter att tidigare ha upphettats vid beredning av ursprungsosten. 
  • Osttyp: Färskost tillverkad av vassle och komjölk eller getmjölk.
  • Ursprung: Italien.
  • Tillverkning: Se > Om färskost.
  • Form: Slät massa.
  • Användning: Ricotta används som fyllning i tortellini, ravioli, lasagner och andra pastarätter, liksom i desserter och gärna tillsammans med frukt. Blandad med socker, kanel och ibland även riven choklad, serveras den som dessert i italienska hem.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit, slät.
  • Snittyta: Vit, slät.
  • Konsistens: Krämigt mjuk och lätt grynig. Ibland hård.
  • Smak: Frisk, mild, svagt sötaktig liknande Keso, dock något "ostigare".
  • Lagring: Vanligen inte, men förekommer.
  • Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10% (6-16%).
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Mascarpone Om färskostar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem