
Gruyère
(Gruyère de Comté, Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost)
Gruyère har sitt ursprung från orten Gruyère i början av 1100-talets Schweiz. Osten har dock genomgått stora förändringar sedan dess. Förekommer i flera varianter - original, réserve, Bio och d´Alpage.- Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
- Ursprung: Gruyère, Schweiz. Gruyère de Comté = Frankrike. Båda är ursprungsskyddade av EU.
- Tillverkning: Se film på hemsida Schweizerkäse (länk nedan).
- Form: Rundplatt. Vikt 25-40 kg.
- Användning: Används i matlagning och som dessertost.
- Passande dryck: Baujolais nouveax.
- Ytskikt: Rödbrun kornig kittskorpa.
- Snittyta: Rundpipig, vanligen med ett begränsat antal små pipor.
- Konsistens: Fast, aningen mjukare än Emmentaler.
- Smak: Kraftigt nötaktig med inslag av stalldoft och honung.
- Lagring: 5-12 månader.
- Fetthalt: Helfet, 28%.
- Förvaring: Högst 10°C.
- Kommentar: Tillverkas numera även i Frankrike men kallas då Gruyère de Comté. Förekommer i flera varianter: mild, syrlig, medium, mogen eller surchoix ("utvald").
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Om kittostar Så används ost }Externa länkar
Hemsida: Schweizerkäse