Sbrinz

Sbrinz

(Schweizizk hårdost, Schweizisk AOP-ost)

Ursprung: Centrala Schweiz. Sägs vara den äldst kända osten i landet, som såldes flitigt till Italien redan på 1400-talet. Förekommer i tre varianter: Möckli (brytost), Hobelrollen (hyvelost), Reibkäse (rivost). AOC-registrerad.

Osttyp: Hårdost av opastöriserad komjölk. 25-45 kg.

Ytskikt: Gyllenbrun halvhård yta.

Snittyta: Lätt skrynklig utan, eller med mycket små hål.

Konsistens: Hård till mycket hård.

Smak: Fyllig, fruktig, lätt kryddig och med ton av hickory. Kraftfullare med ökad ålder.

Lagring: Hobelrollen 18-20 mån. Reibkäse 20+ mån. Möckli 1-2 år.

Fetthalt: 28%.

Förvaring: °C

Kommentar: Sbrinz skall brytas i bitar, inte skäras och används som dessertost. Hobelrollen används som påläggsost och Reibkäse används till mat ungefär som parmesan.

Sbrinz är en extrahård ost från Schweiz. Osten är stor: diameter 45-65 cm, ca 15 cm hög och med en vikt på 25-45 kg. Konsistensen är hård och grynig. Smaken är svagt syrlig, fruktig, sötaktig med en lätt ton av rostad cikoria. Sbrinz måste lagras i minst 16 månader, men lagras ofta i två till tre år. Mjölken är max 15 timmar när den processas. Korna äter bara gräs på sommaren och hö på vintern.

Externa länkar

Sbrinz

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem