
Melatin®
Melatin (registrerat varumärke) är konserverings- och konsistensgivande medel. Det finns gul och röd Melatin.Gul Melatin är ett konserverings- och förtjockningsmedel som är bra till gelé och marmelad av frysta bär eller frukter. Det gula melatinet måste tillsättas före sockret. Hållbar: 5 år.
Ingredienser: Druvsocker, förtjockningsmedel: äppelpektin (E440), surhetsreglerande medel: äppelsyra (E296), konserveringsmedel: natriumbenzoat (E211) och benzoesyra (E210).
Röd Melatin är ett vegetabiliskt geleringsmedel med konserveringsmedel som ger sylt och marmelad fin konsistens på kort koktid. Kan användas utan sockertillsats. Hållbar: 4 år.
Ingredienser: Förtjockningsmedel: Karragenan (E407) & johannesbrödkärnmjöl (E410), konserveringsmedel: natriumbenzoat (E211) & kaliumsorbat (E202).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020
Läs mer
Pektin Konsistensgivare