Förvara frukt och grönt i kylskåp?
Frukt och grönt bör i möjligaste mån förvaras i olika temperaturer beroende på varuslag för ökad hållbarhet. Många frukter som äpplen, päron och citrusfrukter, liksom rotsaker klarar sig dock ganska bra ett tag i rumstemperatur, i synnerhet om de är omogna. En sval källare brukar också vara bra förvaringsutrymme till exempel för större mängder äpplen.
Kylskåpet: Har man tillgång till sval är det utmärkt. I de flesta kylskåp finns ett separat fack vilket lämpar sig väl för frukt och grönt. Grönsaker i plastpåse till exempel morötter, mår bättre att ligga fritt i lådan. Annars brukar det bildas kondens (vatten) i påsen som ökar förruttnelsen. Torka av blöta varor. Tätt inplastade varor som gurka mår bäst i sin förpackning för att inte torka ut. Oftast är utrymmet i kylen en bristvara, så då får man kompromissa. Lägg framför allt inte in varor som inte behöver kyla eller som mår dåligt av kyla till exempel bananer (vanligt misstag).
| Frukt | Kyl  | Sval  | Rum  | 
Temperatur >  | 1-8°C  | 12-15°C  | 17-22°C  | 
Apelsin  | X  | 
  | 
  | 
Aprikos  | X  | 
  | 
  | 
Banan  | Nej  | X  | X  | 
Bär  | X  | 
  | 
  | 
Citroner  | Nej  | X  | X  | 
Kiwi  | X  | 
  | 
  | 
Mango  | Nej  | X  | X  | 
Nektarin  | X  | 
  | 
  | 
Persika  | X  | 
  | 
  | 
Plommon  | X  | 
  | 
  | 
Päron  | X  | 
  | 
  | 
Vindruvor  | X  | 
  | 
  | 
Äpplen  | X  | 
  | |
| Källa: SLV | |||
| Grönsaker | Kyl  | Sval  | Rum  | 
Temperatur >  | 1-8°C  | 12-15°C  | 17-22°C  | 
Aubergine  | Nej  | X  | X  | 
Avokado  | Nej  | X  | X  | 
Basilika  | Nej  | X  | X  | 
Blomkål  | X  | 
  | 
  | 
Broccoli  | X  | 
  | 
  | 
Brysselkål  | X  | 
  | 
  | 
Champinjon  | X  | 
  | 
  | 
Groddar  | X  | 
  | 
  | 
Gurka  | Nej  | X  | X  | 
Kål  | X  | 
  | 
  | 
Lök, gul och röd  | X  | 
  | 
  | 
Morötter  | X  | 
  | 
  | 
Palsternacka  | X  | 
  | 
  | 
Paprika  | Nej  | X  | X  | 
Potatis  | Nej  | X  | X  | 
Purjolök  | X  | 
  | 
  | 
Rödbetor  | X  | 
  | 
  | 
Sallad  | X  | 
  | 
  | 
Spenat  | X  | 
  | 
  | 
Salladslök  | X  | 
  | 
  | 
Tomat  | Nej  | X  | X  | 
Vitlök  | X  | 
  | 
  | 
Zucchini, squash  | Nej  | X  | X  | 
Örter, färska  | X  | 
  | |
| Källa: SLV | 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Kyl, sval, frys