
konsistenser
(konsistens, viskositet, fluiditet 1. fast, hård 2. mjuk 3. krämig, gräddig 4. flytande, rinnig 4. tjockflytande, 5. viskös, simmig, oljig konsistens 6. seg)
Latin: viscositas

consistency 1. firm, hard 2. soft 3. creamy 4. fluid, liquid 5. viscous, oily 6. tough

consistance 1. ferme, dur 2. mou, molle 3. crémeux 4. fluide, liquide, coulant 5. épais 6. tenance, coriance

consistenza 1. fermo, denso, sodo 2. soffice 3. cremoso 4. fluido, liquido 5. viscoso, oleoso 6. tenance, duro

Konsistenz 1. fest, hart 2. weich 3. cremig, sahnig 4. fliessen 5. dickflüssig 6. zähe

consistencia 1. firme, duro 2. blando 3. cremoso 4. fluido, líquido 5. espeso, denso 6. tenaz, correoso
Konsistens (fr. consistance) är enligt Svenska Akademien "beskaffenhet i fråga om fasthet, grad och typ av fasthet hos ämne som varken är fullständigt hårt och fast eller ättflytande".
Viskositet (latin viscositas = klibbighet) anger graden av "inre seghet hos vätska eller gas som yttrar sig i motstånd mot att flyta eller breda ut sig". Till exempel har sirap högre inre friktion än vatten och därmed högre viskositet. Jämför > texturer.
- fast, hård (fr. ferme, dur) är motsatsen till mjuk.
- mjuk (fr. mou, molle) i motsatsen till hård.
- krämig, gräddig (fr. crémeux, crémeuse) är en form av tjockflytande vätska liknande flytande vispgrädde, eller vispad tjockgrädde. Läs mer > Kräm och krämefterrätter.
- flytande, rinnig (fr. fluide, liquide, coulant, couler) = tunnflytande liknande vatten. Fluiditet (rinnighet) anger grad av lättrörlighet hos vätska.
- tjockflytande, viskös, simmig, oljig konsistens (fr. épais/épaisse, onctueux) är trögt flytande vätska.
- seg (fr. tenance, om kött: coriance) = gummiartad.
Crémeaux (fr. "krämig") är generellt något som är krämigt. I konditorvärlden en créme Anglaise (vaniljsås) som förtjockas med gelatin. Eller om man så vill en tjock äggkräm med smör men utan mjöl och i stället gelatin. Det finns lite olika varianter. Smaksätts på olika sätt, med vanilj (se recept > Crémeaux vanille), choklad (se recept > Crémeaux chocolat), kola (Crémeaux caramel) med mera. Används till exempel som ingrediens i moussetårtor eller andra tårtor, fyllning i förbakat pajskal, eller som dessert.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07
Läs mer
tjock, tunn texturer Konsistensgivare Om krämer, krämefterrätter