
fritera
(fritera, friterat)

deep fry, deep fried

frire, frit

friggere, fritti

frittieren, frittiert

freír, frito
Fritera (fr. frire = steka i matfett/olja) innebär att man doppar ner matvaror i hett rent matfett (150-200°C) som matolja, flott eller kokosfett. Fritering liknar wok- /pannstekning, det vill säga man steker i fett, men fritering ger bättre runtomstekning. Det mesta går att fritera - fisk, skaldjur, kött, fågel, grönsaker, rotfrukter, pannkakor (vårrullar), dessertost, ägg, frukt och bakverk, till och med glass om den pannerats. Man kan fritera i panna, stekkastrull, wokpanna eller i en speciell frityrkokare (fritös). Varan paneras ofta med frityrsmet, vilket ger ett krispigt, smakrikt och skyddande hölje som bevarar varans smak och saftighet. Läs mer > Om fritering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03
Läs mer
Om fritering Fritöser Om frityrsmet Kokosfett Flott Flottyr, frityroljor Så friterar man