
blåkoka
(blåkokt forell)

Blue trout = boiled in vinegar

Truite au bleu, bouillir au bleu

Trota azzurra = bollita in aceto

Trucha azul = hervida en vinagre

Blaue Forelle = in Essig gekocht
Blåkoka (fr. bouillir au bleu) är ett koksätt som färgar skinnet på laxfiskar, ål, gädda med flera blå, genom att ättika eller vinäger tillsätts kokspadet. Fisken måste vara purfärsk (nydödad), eller stoppad levande i grytan och skinnet oskadat. Fisken ytliga slem färgas blått av ättikan. Som med all fransk kokkonst handlar det om finesser, effekten är inte särskilt stor. Att det är gott beror mest på att fisken är purfärsk. Se recept via länk till höger om bilden ovan > Blåforell. Se film, klicka på "Omian" under bilden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer
Om kokning, bräsering Så kokas och bräseras fisk