ånga, ångkoka ¤

ånga, ångkoka ¤

(ånga 1. ångkoka, ångkokning, ångkokt 2. ånga av, avdunsta 3. kvalmig ånga)

Engelsk översättning

steam 1. steam cooking 2. evaporate 3. choking vapor

Fransk översättning

vapeur 1. cuire à la vapeur 2. évaporation 3. vapeur étranglement

Italiensk översättning

vapore 1. cottura a vapore 2. evaporare 3. vapore opprimente

Tysk översättning

Dampf 1. dampfgaren, kochen 2. verdampfen 3. würgender Dampf

Spansk översättning

vapor 1. cocer al vapor 2. evaporar 3. vapor agobiante

Ånga (fr. vapeur): När vatten eller vätska är varmare än sin omgivning avdunstar eller förångas vätska, övergår från flytande till gasform. Ju varmare vätska desto snabbare är avdunstningen. Ånga från kokning sker från vätskans inre och vid en bestämd temperatur (vatten vid 100°C). Het ånga kan användas till att upphetta mat. Läs mer > Koka under lock.

  1. Ångkoka: Vanligtvis ligger varan på ett perforerat galler över kokande vatten, buljong eller vin. Det är en skonsammare kokmetod än att koka i vatten, som bättre bevarar smak, konsistens och vitaminer (jämför > pochera). Det finns olika slags ångkokare bland annat asiatisk ångkokare, couscousångare, fiskångare, risångare, puddingångare, och sparrisångare (läs mer  > Ångkokare). Ångkoka under lock, läs mer > koka under lock, étouffée.
  2. Ånga av = hälla av kokvätskan och låta varan lufta så att fuktigheten försvinner.
  3. Kvalm = kväljande ånga, som i en bastu. Begreppet används av bagaren om ånga i bakugnen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10

 

Läs mer

Ångkokare pochera Om kokning, bräsering koka under lock ¤

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem