Grilltips
Förberedande grilltips:
- Förbered i god tid, så undviker du stress och arbete.
 - Köp färdigt - marinader, såser och andra halvfabrikat.
 - Satsa på något enkelt om du vill umgås med gästerna.
 - Grilla i lä. Blåst = längre tid. Använd helst grill med lock.
 - Rent, hett galler gör att maten inte fastnar så lätt.
 - Borsta ren grillen när den är varm, både före och efter.
 - Borsta med mässingsborste. Stålborste är inte bra för ytan.
 - Pensla grillgallret med olja så fastnar maten inte så lätt.
 - Blötlägg träspett i 1 timme, så brinner de inte upp.
 - Använd 2 träspett i stället för ett, så vänds varan lätt.
 - Brandsläckare eller vattenslang är bra säkerhetsutrustning.
 - Aluminiumfolie är alltid bra att ha till hands.
 
Tips grillning:
- Använd grillspade eller tång, inte gaffel som sticker håll på köttet varvid köttsaft rinner ut.
 - Det går inte att snabbgrilla.
 - För nära glöden ger bränd mat. Arrangera glöden i centrum så att du har lägre värme i ytterkanten.
 - Direkt värme för varor som ska grillas mindre än 15 minuter.
 - Indirekt värme (glöd från kanterna) för större bitar.
 - Reglera grillgallrets höjd om möljigt, minst 5 cm över glöd.
 - Grovt salt: Ett gammalt tips att få bort rök är att kasta grovt salt i elden en stund innan man skall rosta.
 - Bränns ytan för mycket, lägg aluminiumfolie som skydd under.
 - Stektermometer och timer är bra hjälpmedel vid grillning.
 - Släck eld med blomspruta (eller stäng locket).
 - Grilla annat som Du inte tänkt på, till exempel melon och ost.
 - Kryddor och smakrika såser gifter sig väl till grillad mat. Salta inte i förväg, först inför eller under stekningen. Peppra när klart, peppar är värmekänsligt och smaken förvinner i hettan.
 - Grillsåser/marinader funger ofta bra som sås till mat.
 - Enris eller rökspån på aluminiumfolie ovanpå glöden ger smak.
 - Servera maten direkt från grillen, så snart som möjligt.
 
Grilltips kött:
- Rumstempererat kött före grillning ger bättre resultat.
 - Snitta fettkanten på köttskivor, så kupar sig inte köttet.
 - Skär bort onödigt fett. Minskar fettdropp och brand.
 - Torka av fukt och marinad. Droppande marinad brinner lätt. Blött kött får kokt yta.
 - Pensla köttet med smör eller neutral matolja. Smakerna i fint kött försvinner av grilloljor och om det marineras.
 - Färs är bakteriekänsligt. Använd nötfärs och lammfärs.
 - Färs faller lätt sönder eller fastnar. Grilla då på folie.
 - Snitta köttet för att se om det är lagom stekt.
 - Kyckling skall vara genomstekt (men inte mer).
 - Späcka (linda med bacon) torra varor t.ex. kyckligbröst.
 - Förkoka stora köttstycken t.ex. revbenspjällen, så kortas grilltid.
 - Grilla i folie större bitar först och sedan direkt på grill.
 - Större köttbitar bör vila 5-15 min före servering.
 - Vänd köttet med tång eller spatel. Grillgaffel gör hål och värdefull vätska förloras.
 
Grilltips fisk & skaldjur:
- Fet fast fisk som lax, makrill, piggvar, hälleflundra, marulk, makrill, sik, tonfisk, strömming är lättast att grilla. Behåll skinnet på fisken.
 - Fisk i eller på folie, i fiskform eller halster underlättar grillning av lös fisk.
 - Skär skåror i fiskens skinn, så drar den inte ihop sig. Skär skåror i köttet på större fisk så går det fortare.
 - Färdigrökt fisk kan värmas i foliepaket på grillen.
 - De flesta skaldjur går bra att grilla. Kort grilltid.
 
Grilltips gröntsaker/rotfrukter:
- Picka hål i bakpotatis (för att de inte skall explodera).
 - Förkoka bakpotatis 15 minuter så förkortas grilltiden.
 - Skiva rotsaker så går de fortare (dock ej sötpotatis).
 - Färska grönsaker är enkelt och passar alltid till grillat.
 
Grilltips om annat gott:
- Aromsmör är klassiskt grilltillbehör. Gör eget aromsmör!
 - Grilla frukt, t.ex. ananas. Nästan vad som helst fungerar.
 - Allt behöver inte vara grillat.
 
Sist men inte minst...Visa hänsyn mot grannar och miljön.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07