
Rostning kaffe
(1. rostat kaffe 2. kafferostning 3. kafferosteri)

1. roasted coffee 2. coffee roasting 3. coffee roastery

1. café torréfié 2. torréfaction du café 3. torréfaction du café

1. caffè torrèfiè, torrefatto 2. torrefazione caffè 3. torrefafattori

1. gerösteter Kaffee 2. Kaffeerösten 3. Kaffeerösterei

1. café tostado, torrefacto 2. tostado de café 3. tostador de café
Kafferostning (fr. torréfaction) innebär att bönorna, efter att de rensats från främmande föremål, rostas (upphettas) i 5-10 minuter i 200°C för att få fram kaffets karaktäristiska smak (läs mer > rosta). Bönorna lättar i vikt när vattnet avdunstar och blir spröda, samtidigt som de utvidgar sig och blir cirka 25 % större. Läs mer > Allt om kaffe.
Historia: Från början kokade man och åt kaffeträdets bär och blad. Först på 1200-talet började man rosta kaffebönan. Idag skördas kaffet i de subtropiska länderna, men förädlas (rostas) vanligtvis i respektive konsumtionsland. Läs mer > Svensk kaffehistoria.
Malning: När kaffet har rostats skall det malas, vilket kan ske av rosteriet eller av konsumenten. Olika tillagningsmetoder kräver olika kornstorlek. Ju längre tid kaffet är i kontakt med vatten, desto grövre malning. Kokkaffe har därför den grövsta malningen och espressomalning den finaste. Läs mer > Kaffesorter.
Förpackning: Kaffe är en färskvara. Genom att vakuumförpacka kaffet håller det sig färskt längre, syret i luften förstör nämligen kaffet. Det är därför viktigt att förvara kaffe så lufttätt som möjligt även efter det att förpackningen öppnats.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03
Läs mer
rosta Allt om kaffe Svensk kaffehistoriaExterna länkar
Film: Hemrostning