
Slow food®
(Slow Life)
Slow food® är motsatsen till fast food, ett begrepp som skapades i Italien av Carlo Petrini år 1986, grundare av Slow Food-rörelsen. Slow food har inget med "långsamma kolhydrater" att göra. Slow Food® är en icke-kommersiell organisation med 80.000 medlemmar (2007).
Slow food-rörelsen är en protest mot snabbmatskulturen. Organisationen värnar om matkvalitet, ekologi och god smak. Man värnar särskilt om det lokala köket och lokalt producerade livsmedel inklusive drycker.
Slow Life® är en utveckling av Slow Food, som värnar om "det goda livet". Mindre orter som uppfyller krav som trivsam miljö, kan bli auktoriserade Slow Food/Slow Life-orter. I Sverige har Falköping fått sådan auktorisation.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03
Externa länkar
Slow Food-
Om näringslära:
- Näringssammansättning
- Energi- och näringsbehov
- Viktprocent, energiprocent E%
- Varukonsumtion Sverige
- Näringskonsumtion Sverige
- Dryckkonsumtion Sverige
- Ämnesomsättning
- Fytinsyra
- Blodsocker och insulin
- Blodfetter
- Pigga åldringar
- Vegetarianer
- Vegetarisk kost
- Stenålderskost
- Slow food®
- Raw foodism