
Stafva Blå }
Osttyp: Blåmögelost av pastöriserad komjölk.
Rund form, vikt 250 gram.
Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.
Ytskikt: Blåmögel.
Snittyta: Blått mögelskikt på ytan. Insidan är vit med blåa mögelpartier.
Konsistens: Mjuk och krämig.
Smak: Smakrik med lagom sälta. Kraftigare vid längre lagringstid.
Lagring: 3 månader i kylutrymme.
Fetthalt: 30%.
Förvaring: Kylvara 6°C. Går att frysa.
Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittost och hårdost.
Läs mer
Stafva Ockra Stafvas GodaExterna länkar
Stafva Gårdsmejeri