
E300 Askorbinsyra
Latin: Ascorbicis acidum

ascorbic acid

acide ascorbique

acido ascorbico

Ascorbinsäure

ácido ascórbico
E300 Askorbinsyra är syntetiskt framställd C-vitamin (läs mer > Vitamin C). Som sådan fungerar den som en antioxidant (läs mer > Antioxidanter). Fungerar även som surhetsregulator. Askorbinsyra anses ofarligt.
SÅ ANVÄNDS ASKORBINSYRA
Askorbinsyra används vid bakning för att förbättra bakförmågan. Brödet får större volym och blir porösare. Kan användas till frukt vid konservering (läs mer > Konserveringsmedel) och för att vissa grönsaker och rotfrukter till exempel avokado inte missfärgas, inte mörknar. Alternativt kan man använda pressad eller koncentrerad citronjuice.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Antioxidanter Vitamin C Konserveringsmedel-
Tillsatta antioxidanter:
- ? = omstridd tillsats
- E300 Askorbinsyra
- E301 Natriumaskorbat
- E302 Kalciumaskorbat
- E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
- E306 Tokoferolkoncentrat
- E307 Alfa-tokofenol
- E 308 Gamma-tokoferol
- E309 Delta-tokoferol
- E310 Propylgallat ?
- E311 Oktylgallat ?
- E312 Dodecylgallat ?
- E315 Isoaskorbinsyra
- E316 Natriumisoaskorbinsyra
- E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
- E320 Butylhydroxitolluen (BHT) ?
- E321 Butylhydroxitoluen (BHT)
- E322 Lecitin ?
- E325 Natriumlaktat
- E326 Kaliumlaktat
- E327 Kalciumlaktat
- E330 Citronsyra
- E331 Natriumcitrater
- E332 Kaliumcitrater
- E333 Kalciumcitrater
- E334 L-Vinsyra
- E335 Natriumtartrater
- E336 Kaliumtartrater
- E337 Natriumkaliumtartrater
- E338 Fosforsyra
- E339 Natriumfosfater
- E340 Kaliumfosfater
- E341 Kalciumfosfater
- E343 Magnesiumfosfater
- E350 Natriummalater
- E351 Kaliummalat
- E352 Kalciummalater
- E353 Metavinsyra
- E354 Kalcium-L-tartrat
- E355 Adipinsyra
- E356 Natriumadipat
- E357 Kaliumadipat
- E363 Bärnstenssyra
- E380 Triammoniumcitrat
- E385 Kalciumdinatrium-EDTA
- E392 Extrakt av rosmarin
- E586 4-hexylresorcinol