Kalorier i livsmedel
(Varors energitäthet)
Kalorimängden i livsmedel och recept anges i kilokalorier (Kcal) per 100 gram. Energiinnehållet i varor varierar från 0 i vatten till 884 Kcal/100g i rent fett. De flesta varor innehåller mycket vatten. Ju lägre vattenmängd desto fler kalorier i allmänhet. Torr pasta till exempel innehåller 360 Kcal/100g, men kokt pasta har 3-dubblat sin vikt varvid kalorimängden minskar till 130. Motsvarande gäller även varor som mjuk salami (48% vatten, 350 Kcal) jämfört med en uttorkad, fast (italiensk) salami (28% vatten, 485 Kcal). Fett innehåller dubbelt så mycket kalorier per gram som protein och kolhydrater. På djur sitter fettet mestadels i hudlagret. Därför är till exempel en fläskkotlett med fettkant nästan dubbelt så kaloririk som en kotlett utan. Detsamma gäller fåglar med eller utan skinn. 
Hög och låg energitäthet:
 
Kcal/100g  | Till exempel | |
| Mycket högt | 400-884  | matfett, späck, godis | 
| Högt | 200-400  | fet fisk, ost, bröd  | 
Medel  | 100-200  | kött, ris, pasta, majs | 
Lågt  | 50-100  | mager fisk, skaldjur | 
Mycket lågt  | 0-50  | grönt, frukt, bär | 
Energitäthet Kcal/100 gram i varugrupper:
- Kött 95-260.
 - Köttprodukter 100-500.
 - Fågel 100-400.
 - Fisk mager 65-120, fet fisk 180-350.
 - Skaldjur 75-115.
 - Mejeri 35-884.
 - Grönsaker 10-180.
 - Frukt och bär 30-330.
 - Spannmål 60-690.
 - Drycker 0-350.
 
Läs mer detaljerat > Se innehållsförteckningen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03
- 
            
Kalorier:
 - Kalorier i recept
 - Kalorier i livsmedel
 - Kalorier i kött
 - Kalorier köttprodukt
 - Kalorier i fågel och ägg
 - Kalorier i fisk
 - Kalorier skaldjur
 - Kalorier i mejeri
 - Kalorier i grönsaker
 - Kalorier frukt och bär
 - Kalorier spannmål
 - Kalorier i drycker
 - Kaloribehov
 - Kaloribehov barn
 - Kaloribehov vuxna
 - Kaloribehov 18-30 år
 - Kaloribehov 31-60 år
 - Kaloribehov 61-74 år
 - Kaloribehov 75- år
 - Energikonsumtion 1960-2008