Kolhydrater i livsmedel
(kolhydtathalt i livsmedel)
Kolhydrater i livsmedel (exklusive fibrer, viktprocent): Kolhydratandelen varierar från 0 till 100%. Vanligt socker består nästan till 100% av kolhydrater. Kraftigt sockersatta produkter som karameller och maräng får därför mycket höga värden. Hög andel finns även i många av våra spannmål som ris, mjöl och gryn, liksom i bröd. Notera att här anges andel kolhydrater exklusive fibrer. Medräknas fibrer, som också är kolhydrat, ökar värdena. Exempelvis innehåller hårt bröd vanligen runt 15% fibrer. Kött, fisk, mjölk och matfett innehåller inte kolhydrater. Många produkter ökar sin kolhydratandel när de "förädlas" till exempel yoghurt som smaksätts. Andelen är ofta hög i torr vara som vid tillagning sjunker på grund av vattenupptag, till exempel torkad pasta 70%, som efter att den kokts sjunker till 25%. För enskild vara se varan.
- Mycket högt 60-100%  t.ex. socker, hårt bröd.
 - Högt 40-60%  t.ex. mjukt bröd.
 - Medel 20-40% t.ex. lättsockrad sylt, äppelmos.
 - Lågt 5-20% t.ex. frukt och bär.
 - Obetydligt 0-5%  t.ex. kött, fisk, ägg, mjölk.
 
Kolhydrater i olika livsmedel exklusive fibrer (viktandel):
Bröd 50-80%
- Hårt bröd glutenfritt 70-80%
 - Riskakor, smörgåsrån ca 75%
 - Hårt bröd 60-70%
 - Skorpor 50-70%
 - Tacoskal 64%
 - Rågbröd 40-50%
 - Vitt bröd 40-55%
 
Bakverk 45-95%
- Maräng 95%
 - Kex, rån 60-75%
 - Vetebröd 45-55%
 
Spannmål 25-90%
- Mjöl, gryn 60-75%
 - Vällingpulver 50-60% (tillagad cirka 10%)
 - Ris torkad 75-80% (kokt 25-30%)
 - Pasta färsk ~35% (torkad ~70%, kokt ~25%) 
 - Frukostflingor 60-90%
 
Grönsaker, rotfrukter 1-50%
- Äter, bönor, linser torkade 40-50% (kokta ~15%)
 - Ärter, bönor färska 5-10%
 - Lök ~5%
 - Kål 3-5%
 - Sallat, svamp, groddar 1-3% (linsgroddar 19%)
 - Grönsaksfrukter 1-3%
 - Stjälkgrönsaker 1-3% (majs ~20%)
 - Rotfrukter 5-15%
 - Nötter ~10%
 
Frukt och bär 5-20%
- Torkad frukt 50-80%
 - Banan ~22%
 - Vindruvor, mango ~15%
 - Ananas ~12%
 - Äpple, plommon, apelsin, kiwi ~10%
 - Melon, citron, grapefrukt ~7%
 - Bär 5-10%
 - Oliver ~1%
 
Mejeri, matfett 0-25%
- Gräddglass 15-25%
 - Mjölk 5% (= mjölksocker)
 - Kondenserad mjölk 10% (konserv 55% - sockrad)
 - Grädde, filmjölk 3-5%
 - Smör, margarin, ost 0-1%
 - Matolja 0%
 
Kött, fågel, fisk 0%
- Korv 1-5% (mager 5-15%), isterband ~12%
 - Sylta 0-1%, pölsa ~7%
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
Kolhydrater Kostfibrer i livsmedel