Pajdegstyngder
(pajvikter, baktyngder, pajtyngder, pajbönor keramiska)
Pajdegstyngder (pajvikter) är små bönliknade metall- eller keramiska kulor, som man lägger på pajdeg när den förgräddas. Pajdeg har en benägenhet att bli bubbligt bucklig och att krympa när den gräddas, vilket motverkas av tyngderna. I brist på sådana tyngder kan riskorn eller torkade bönor användas.
SÅ ANVÄNDS PAJDETSTYNGDER
Klä en pajform med deg. Pricka många hål med gaffel i degen. Täck med aluminiumfolie eller skrynklad bakplåtspapper. Fyll på med ett tjockt lager tyngder, helst ända upp. Se till att tynger fyller ut runt kanterna. Förgrädda pajdegen cirka 10 minuter i ugn på 200-225°C. Ta bort tyngder/folie/papper och grädda i ytterligare 5 minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03.
Läs mer
Så tillagas matpajer Så tillagas finpajer- 
            
Bakredskap:
 - Bakbord av marmor
 - Bakduk
 - Bakpressar
 - Spatel, bakspade
 - Baksten
 - Brödkavel
 - Brödpensel, brödborste
 - Degskrapa
 - Degsporre
 - Gallerskärare, brödnagg
 - Jäskorgar
 - Kruspalett
 - Modelleringsvertyg till bak
 - Palettkniv, tårtpalett
 - Pajdegstyngder
 - Stenskiva, baksten
 - Spritsverktyg, spritsning
 - Tortillapress
 - Varmluftspistol