
Pajdegstyngder
(pajvikter, baktyngder, pajtyngder, pajbönor keramiska)
Pajdegstyngder (pajvikter) är små bönliknade metall- eller keramiska kulor, som man lägger på pajdeg när den förgräddas. Pajdeg har en benägenhet att bli bubbligt bucklig och att krympa när den gräddas, vilket motverkas av tyngderna. I brist på sådana tyngder kan riskorn eller torkade bönor användas.
SÅ ANVÄNDS PAJDETSTYNGDER
Klä en pajform med deg. Pricka många hål med gaffel i degen. Täck med aluminiumfolie eller skrynklad bakplåtspapper. Fyll på med ett tjockt lager tyngder, helst ända upp. Se till att tynger fyller ut runt kanterna. Förgrädda pajdegen cirka 10 minuter i ugn på 200-225°C. Ta bort tyngder/folie/papper och grädda i ytterligare 5 minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03.
Läs mer
Så tillagas matpajer Så tillagas finpajer-
Bakredskap:
- Bakbord av marmor
- Bakduk
- Bakpressar
- Spatel, bakspade
- Baksten
- Brödkavel
- Brödpensel, brödborste
- Degskrapa
- Degsporre
- Gallerskärare, brödnagg
- Jäskorgar
- Kruspalett
- Modelleringsvertyg till bak
- Palettkniv, tårtpalett
- Pajdegstyngder
- Stenskiva, baksten
- Spritsverktyg, spritsning
- Tortillapress
- Varmluftspistol