
Vit choklad

white chocolate

chocolat blanc

cioccolata bianco

weisse Schokolade

chocolate blanco
Vit choklad består av kakaosmör, mjölkpulver och socker, kakaomassa ingår ej. Smaksätts vanligen med vanilj. Vit choklad skall enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) innehålla minst 20% kakaosmör och minst 14% mjölktorrsubstans, varav minst 3,5% mjölkfett.
Historia: Att blanda kakaosmör med socker har naturligtvis förekommit i långliga tider, men den första vita chokladkakan skapades av Nestlé 1936. Läs mer > Chokladhistoria.
- Smak: Vit choklad har karakteristisk mjölksmak liknande mjölkchoklad, men med svagare kakaosmak. Vit choklad av sämre kvalitet, som innehåller mindre mängder kakaosmör, känns lätt "dammig" i munnen.
- Alternativ: Vit Bakchoklad.
- Försäljning: En eller ett par varianter brukar förekomma i butik, vanligtvis från Fazer. Enstaka andra importfabrikat.
- Jämförpris: Mycket högt. Fazer 100-125 kr/kg. Övriga märken 300-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har vit choklad en hållbarhet av cirka ett halvår.
Näring: Nedan Fazers vita choklad som är den vita choklad som vanligen hittas i butik och två andra mer udda varumärken som jämförelse. Green&Black anger formellt felaktigt "kakao 30%" vilket avser kakaosmör och Vegan benämner sin kaka "Vit kakao" vilket också strikt sett är mot bestämmelserna (kakao = kakaomassa + kakaosmör). Vegan som är ekologisk innehåller utöver socker och kakaosmör även mandel och rispulver.
Vit choklad | Smör |
Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa |
Fazer |
| 57% | 560 | 7% | 34% | 57% | 2% | 100% |
Green&Black | 30% | 51% | 581 | 8% | 38% | 51% | 3% | 100% |
Vegan | 19% | 38% | 552 | 4% | 31% | 64% | 1% | 100% |
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS VIT CHOKLAD
Vit choklad används som godis, även om efterfrågan är låg. I matlagning förekommer vit choklad till desserter, konfektyrer, bakverk, glasering och efterrättssås. Vit choklad är mycket värmekänslig, så var extra försiktig om du smälter den.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Om choklad Om chokladkakor Chokladhistoria Om prisjämförelser