
Svarta linser
(grönsvarta linser, belugalinser)

black lentils, grey lentils, beluga lentils, sabut urad, urad dal

lentilles noires

lenticchie nere

schwarze Linsen

lentejas negras
Svarta linser är biologiskt sortvarianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det finns olika varianter men den vanligt förkommande benämns belugalinser för att den liknar belugakaviar när kokt. Anses av många vara den bästa linsen. Den är rund nästan pärlformad med svart skal. Benämns i Indien sabut urad. Skalad är den krämgul som då kallas urad dal i Indien. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt i butik: 1 dl torra linser = 90 gram = 190 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
- Smak: Bönkaraktär.
- Alternativ vara: Gröna linser eller andra linser.
- Försäljning/säsong: Torkade säljs året om. Även konserverade förekommer.
- Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt.
SÅ ANVÄNDS SVARTA LINSER
Passar i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat.
Blötläggning: Skölj linserna. Linserna behöver inte blötläggas.
Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 10-15 minuter för svart lins med skal. Svarta linser brukar hålla formen men faller sönder om överkokt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Gröna linser Om linserExterna länkar
Film: Cooking black lentis Film: Braised Black Lentils